Bölüm Tanıtımları

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölüm Tanıtımı

Ülkemizde en hızlı gelişen sektörlerden birisi haline gelen sivil havacılık sektörü, yeni havalimanlarının açılmasıyla birlikte ihtiyacın arttığı temel alanlardan birisi haline geliyor. Birçok sektörde olduğu gibi bu sektörde de nitelikli eleman ihtiyacı duyan birçok havayolu şirketi, sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümünü destekleyerek sektöre nitelikli bireyler katmaya çalışıyor. Bu konumuzda havacılık sektöründe hizmet etmek isteyen kişilerin sıkça başvurduğu ön lisans programlarından birisi olan sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümden sizlere bahsedeceğiz;

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Puan Türü ve Taban Puanları Nelerdir?

TYT Puan türü ile alık yapan bu bölüm, ön lisans programı olarak hizmet vermektedir. Ön lisans bölümlerine oranla taban puanları oldukça iyi olan bu bölüm, birçok özel okulda ve devlet okulunda hızlıca popülerleşmiş bir bölüm olmayı başarmıştır. Taban puanları özel üniversitelerde burslu okumayı planlayan öğrenciler için 300 civarındayken, devlet üniversitesinde okumak isteyen kişiler için 250 ila 300 puan arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümünün Ders İçeriği Nedir?

Havacılık sektörünün en önemli kuralı yabancı dildir. Havacılık dili İngilizcedir ve bir uçağın kabinindeki tüm görevlilerin bu dili mutlaka bilmesi gereklidir. Bu kapsamda bu bölümün ilk senesinde uçuş dili (teknik İngilizce), normal İngilizce, ikinci seçmeli bir yabancı dil (Fransızca, Rusça, Almanca vb.), Sivil Havacılığa Giriş dersleri, Yolcu Hizmetleri, Havacılık Hukuku, Havacılık Terminolojisi (Havacılık alfabeleri) ve bu gibi temel eğitim dersleri verilir.

Bölümün ikinci senesinde ise İlk yardım, Havacılık Tıp Teknikleri, Acil Durum Dersleri, Havacılık Psikolojisi, İkram ve Servis Teknikleri, Havacılık İngilizcesi, Diksiyon ve bu gibi iş alanında kullanacağız uygulama dersleri verilir.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Mezunları Nerelerde Çalışırlar?

Bu bölüm mezunları için çalışma alanları biraz kısıtlı gibi gözükse de aslında aldıkları eğitim sayesinde alan dışı bir çalışma imkanı da sağlayabilirler. Bu mezunlar için çalışabilecekleri temel yerleri belirtmek gerekirse;

1) THY, Pegasus, Onur Air, Sunexpress ve bu gibi birçok havayolu şirketinin Kabin İçi Memuru, Hostes veya Yer Memuru olarak çalışabilirsiniz.

2) Resepsiyonda, havalimanı içinde memur olarak çalışabilirsiniz. Valiz, operasyon sorumlusu, yolcu karşılama ekibi ve havalimanındaki birçok farklı pozisyonda çalışabilme şansınız vardır.

3) Sivil hava ulaştırma konusunda kulede veya havacılık sektörüne hizmet eder diğer hava kurumlarında da çalışma imkanı bulunmaktadır.

4) KPSS ile kamu kuruluşlarında çalışabilme şansı bulunmaktadır. Devlet Hava Meydanlarında memur olarak atama kadrosu bulabilmektedir. Günümüzde kadar yapılmış atama sayısı oldukça azdır. Bu durumu da göz önüne almanız gerekebilir.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Mezunlarının Çalışma Şartları Nelerdir?

Havayollarında iş bulan kabin hizmetleri memurları için çalışma şartları oldukça iyidir. Genellikle uçuş sonrası günlük izinleri, belirli zamanlarda prim ve ikramiyeleri mevcuttur. Kabin içerisinde rütbe sistemi uygulanmaktadır. Rütbe sistemleri maaşları da etkilemektedir.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümünün Mezunlarının Maaşları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan kişiler havalimanındaki pozisyonuna göre farklı maaş seçenekleriyle karşılaşabilmektedir. Resepsiyon ve hava yolundaki bir memuriyet görevinde olan mezunlar 4000 TL’den başlayan maaşlarla çalışırken, hosteslik ve uçak için kabin görevinde olan kişilerinde minimum 5500 TL’den başladığı biliniyor. Kimi uzun uçuşlar için ekstra prim ve mesai ücretleri de eklendiğinde maaşların daha iyi bir seviyeye geldiği biliniyor. Havayolu kurumlarında çalışan kişilerin işe başlangıç maaşlarının 3500 TL civarında olduğu bilinirken, bu bölüm mezunlarının dil seviyesinin iyi olması halinde farklı sektörlerde de(satın alma birimi, operasyon birimi, insan kaynakları vb.) iyi maaşlarla çalışabileceği düşünülüyor.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Eğitimi Veren En İyi Üniversiteler Hangileridir?

Özel üniversiteler kapsamında araştırma yaptığımızda birçok üniversitenin THY işe alım kriterine uygun öğrenci yetiştirme planlaması yaptığı gözlenmektedir. Bu kapsamda Okan Üniversitesi hem öğrenci kitlesi hem de geniş akademik kadrosuyla diğer üniversitelere oranla bir tık daha iyi gözükmektedir. Aynı zamanda yapılan ikili anlaşmalarla THY ve THY teknik bünyesinde eleman alma şartlarının da olduğu bilinmektedir. Ancak bu ikili anlaşmaların şartları ve süreçleri olabilir. Bu yönüyle mutlaka araştırma yapılmalıdır.

Devlet Üniversitesi bünyesinde kontrol ettiğimizde köklü bir eğitimiyle bilinen Eskişehir Teknik Üniversitesini öğrencilerimize tavsiye edebiliriz. Hem havacılık kültürüne aşina olan bu şehir hem de oturmuş akademik kadrosuyla özel düşünmeyen kişiler için tercih edilebilir en iyi üniversitelerden birisi Eskişehir Teknik Üniversitesi olacaktır.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Gelecek Vaat Ediyor Mu?

Her sektörde olduğu gibi havacılık sektörü de günden güne özelleşmektedir. Her ne kadar lisans mezunu olan birçok kişiye kabin memurluğu, hosteslik, resepsiyon ve bu gibi alanlarda çalışma şansı verilse de, gün geçtikçe bu alanda eğitim almış nitelikli kişilere daha çok fırsat tanınabileceği düşünülmektedir. Bu yüzden de bu bölüme özel bir ilgi duyan kişilerin en azından işe girme şansını arttırabilmek adına bu bölümü okuyabileceğini tavsiye edebiliriz.

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Tanıtım Videosu

YouTube video

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. atamalar yapılmayan bölümleri gençlere teşvik etmesi. oğlum havacılık yönetimi bitirdi evde oturuyor üç yıldır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye