Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölüm Tanıtımı
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği nedir? Bu bölümde hangi dersler verilmektedir?
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünün amacı sosyal bilgiler, vatandaşlık, Atatürk ilke ve inkılapları dersine yönelik öğretmenler yetiştirmektir. Birinci sınıfta ortak YÖK dersleri alınmakla birlikte, ilerleyen sınıflarda arkeoloji, tarih, coğrafya, felsefe, antropoloji ve sosyoloji gibi sosyal bilimlere yönelik dersler verilmektedir. Bunların yanı sıra eğitim psikolojisi, gelişim psikolojisi, eğitim bilimine giriş ve özel öğretim yöntemleri gibi mesleki formasyona yönelik dersler de verilmektedir. Bunların dışında sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünde genel kültür ve seçmeli dersler de bulunmaktadır.
Çoklu zeka ve günümüz dünya sorunları gibi genel kültür dersleri de isterseniz alabilirsiniz. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği stajı 4. sınıfta başlamaktadır. 4. sınıfın ilk döneminde okul deneyimi yapılmakta, bu okul deneyiminde öğrenciler gözlemci öğretmen olarak görevlerini yapmaktadır. İkinci dönemde ise öğretmenlik uygulaması yapılmakta. Böylece üniversitede öğrendiğiniz teorik bilgileri öğrencilere aktarmanız amaçlanmaktadır. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olmanız sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev alabilirsiniz. Bunun dışında özel okullarda ve dersanelerde de Sosyal Bilgiler Öğretmenliği yapma imkanınız bulunmaktadır. Eğer isterseniz ve ortalamanız yüksek ise akademik kariyer de yapabilirsiniz.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği taban puanları bağlantısından güncel yıla ait taban puan, başarı sıralaması bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği atamaları ve iş imkanları nasıl?
Atama imkanları diğer öğretmenlik bölümlerine göre daha düşüktür. Bu atamalar hakkında belli bir sayı vermek pek doğru olmaz çünkü bu rakamlar her dönem değişmektedir. Ancak ortalama birşey demek gerekirse atanan her 20 bin öğretmenden 400’ü bu bölümden çıkmaktadır. Tabii, bu Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı atamalar sonucunda ortaya çıkan rakamlar. Özel sektörde de anlaşmalı olarak öğretmenlik yapmanız mümkün. Eğer özel sektörde yerinizi garanti etmek istiyorsanız öncelikle güzel bir üniversitede okumuş olmalı ve güzel bir ortalamayla mezun olmalısınız. Ayrıca görüşmeye gittiğinizde almış olduğunuz eğitimin kalitesini de belli ederseniz işe girmeniz oldukça kolaylaşacaktır.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra ne yapabilirim?
Ek olarak Sosyal Bilgiler Öğretmenliği okuyanlar eğer akademik kariyer yaparak üniversitede kalmak istiyorlarsa yabancı dillerini ve ortalamalarını yüksek tutmak zorundadırlar. Ortalama hakkında her üniversitenin istediği rakam değişmektedir, daha kesin bilgi için istediğiniz üniversiteye sorabilirsiniz.
Ayrıca Sosyal Bilgiler Öğretmenliği okuduktan sonra Tarih bölümünü de okuyabilirsiniz. Bu bölümde almış olduğunuz tarih derslerinden transkriptinizi Tarih bölümüne vererek muaf olabilirsiniz. Bunun için aldığınız derslerin içeriğinin ve kredilerinin aynı olması gerekmektedir. Böylece dört senelik başka bir bölümden yarı yarıya, belkide çok daha kısa bir sürede mezun olabilirsiniz. Fazladan bir diploma, günümüz koşullarında birçok işinize yarayacaktır.
Tüm bunların ötesinde, dört seninin sonunda öğretmen olma gibi bir hayaliniz yok ise polisliğe de geçiş yapma imkanınız bulunmaktadır. Bu bölümü okuyanlar tarafından polislik oldukça tercih edilmektedir fakat öğretmenlik hayaliniz var ise bunu ilk değil, ikinci sıraya koyabilirsiniz. Her zaman hedefiniz ve hayalinizin peşinden koşmalısınız ve bunun için çaba sarfetmelisiniz. Unutmayın ki hayatta başarılı olmanın sırrı her daim istikrardan geçer.
İçindekiler
2018 yılı için konuşuyorum Sosyal Bilgiler Öğretmenliği atamaları çok çok az :(
16 yaşındaki kızım Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü okumak istediğini söylemeye başladı. Açıkçası iş durumu nedir? Bu bölüm mezunları için devlet; memur alımı yapıyor mu? öğrenmek istedim. Sayenizde güzel bilgiler de edindim. Teşekkürler.
Sosyal bilgiler öğretmenliği hayalini kurmuştum ama nasip olamadı. Her insan hayalinin peşinden koşmalı bence. Amacınıza ulaşmak için kesinlikle düzenli ve disiplinli çalışmayı eksik etmeyin.