Sporun Psikolojik Faydaları
Sporun psikolojik faydaları çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Spor yapmak kişinin beynine bile etki edebilen bir etkinliktir. Biyolojik ve psikolojik etkileri ile kişinin ruh sağlığına etki etmektedir. Spor yaparken salgılanan bazı hormonlar beyinin de sağlıklı kalmasını sağlamaktadır ve mutluluk vermektedir. Sporun bir diğer özelliği ise kişiler arasındaki iletişimi güçlendirmesidir. Ayrıca kişiye özgüven kazandırır, kendini ve bedenini sevmesini sağlar ve kendine değer verdiğinin de bir göstergesidir. Spor yapmak çocukların psikolojileri açısından da çok önemlidir. Spor, bir çocuğun liderlik becerilerini kazanmasını sağlamaktadır ve karakter gelişimini de büyük oranda etkilemektedir. Ayrıca ahlak kurallarını, paylaşmayı, iletişimi, zamanı yönetmeyi, arkadaş edinmeyi ve eğlenceli vakit geçirmeyi spor yaparken daha iyi öğrenirler.
Spor Beyini Etkiler Mi?
Spor insan vücudunu etkileyen bir etkinliktir fakat spor beyini etkiler mi sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Spor beyini etkileyerek kan dolaşımını etkiliyor ve beyine daha çok oksijen gitmesini sağlıyor. Kişinin stres hormonlarını etkisiz hale getiriyor. Yaratıcılık hormonu salgılanmasını sağlıyor ve mutlu, enerjik hissettiriyor. Beyindeki hücrelerin yaşlanmasını ve yıpranmasını engelliyor. Eğer vücut hareketsiz kalır ise beyin de stres yapan faktörleri biriktirir. Dolayısıyla spor yapmayan kişiler daha stresli olmakta ve sinirlenmeye, depresyona girmeye daha eğilimli olmaktadırlar. Spor yapmak ayrıca kısa süreli bilgileri akılda tutmayı kolaylaştıran bir eylemdir.
Sporun Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkileri
Özellikle ilkokul ve okul öncesi döneminde yapılan sporun çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri çok fazladır. Öncelikle çocuğun sosyal becerilerini artırmaktadır. Bir takım içerisinde paylaşmayı, yardımlaşmayı, işbirliği yapmayı, problemini tek başına çözebilmeyi ve etkili iletişim kurabilmeyi öğrenmelerini sağlamaktadır. Bunların yanı sıra bireysel hırslarını sınırlayabilmeyi ve takım olarak hareket edebilmeyi öğrenirler. Bu da ilerideki iş hayatında kazanmış olması gereken becerileri kazanmasını sağlar. Spor yapmak çocukların duygusal ve bilişsel gelişimini de etkilemektedir. Çocuk spor yaparken kendi gücünün farkına varır ve özgüven kazanır. Özellikle içe dönük çocuklar da sporun önemi daha da iyi görülmektedir. Çocukların erken yaşta sporla tanışmalarında fayda vardır.