Bölüm Tanıtımları

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Nedir?

Üniversitelerin içerisinde ve çeşitli kamu kuruluşlarında Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümü olarak bilinen, halk arasında Radyoloji olarak da adlandırılan bu bilim dalı, üniversite sınavına girecek olan birçok öğrencinin dikkatini çeken bölümler arasında bulunmaktadır. Sağlık alanında uzmanlık yapmak isteyen ancak 2 yıllık bir eğitim kuruluşu arayan kişilerin mutlaka incelemesi gereken Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümü, kalifiye uzmanlar yetiştirmesinin yanında büyük bir açığa sahip iş kolunda da iş imkânı sunmaktadır. Sizler de bu bölümün detaylarını merak ediyorsanız, içeriğimizi incelemeye devam ederek Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümü nedir, mezunları ne iş yapar gibi sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Nedir?

Tıbbi görüntüleme teknikleri bölümü, temel olarak çeşitli görüntüleme yöntemleri ile insanların mevcut hastalıklarını tespit etme, analiz etme ve yönlendirme gibi süreçleri yöneten uzmanları yetiştirmeyi amaçlayan bir ön lisans bölümüdür. Bu bölümden mezun olan kişiler Tıp sektöründe Radyoloji uzmanı olarak görev alabilmektedirler. Dolayısıyla halk arasında bilinen Radyoloji bölümü, tıbbi görüntüleme teknikleri bölümüne verilen isimdir.

Tekniker yetiştiren bu bölüm içerisinde hem sağlık alanında hem de çeşitli görüntüleme teknikleri üzerinde uzmanlıklar verilmektedir. Bu noktada kişiler çeşitli ışınlar, teknolojik aletler ve sağlık terimleri hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olmaktadırlar. Daha sonrasında çeşitli sağlık bölümlerinde de uzmanlık yapılarak bilgi dağarcığı genişletilebilmektedir. Özellikle hastalık teşhisi ve raporlanması noktasında sorumlu kişiler olmaktadırlar.

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Ders Programı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu bölüm içerisinde çeşitli sağlık dersleri ve görüntüleme teknikleri öğretilmektedir. Bunun yanında çeşitli temel eğitimler ve üniversite bilgileri de bölüm içerisinde verilmektedir. Ders programı incelenerek bu durum daha iyi anlaşılabilir ve bölümün kazandırdıkları öğrenilebilir. Örneğin Doğu Akdeniz Üniversitesi Tıbbi görüntüleme teknikleri bölümü ders programı şöyledir:

  • Radyoloji Fiziği
  • Tıbbi ve Radyolojik Terminoloji
  • Anatomiye Giriş
  • Fizyolojiye Giriş
  • Bilgisayara Giriş
  • Radyolojik Anatomi
  • Radyasyon Güvenliği ve Radyasyondan Korunma
  • Nükleer Tıp
  • Radyoterapi
  • Radyolojide Klinik Uygulamalar

Bunların yanında tıp alanında alabileceğiniz daha onlarca seçmeli ders ve staj uygulamaları bulunmaktadır. Dolayısıyla mezun olan kişiler tam donanımlı olarak sektöre atılabilmektedirler. Üniversitelerden üniversiteye ders programında ders programı değişiklik gösteriyor olsa da temel olarak aynı mantıkla eğitimler verilmektedir.

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Taban Puanları

2 yıllık bir ön lisans programı olarak öğrencilerin başvurabileceği bölümlerden olan Tıbbi görüntüleme teknikleri, diğer iki yıllık bölümlere kıyasla daha iyi bir puan ortalaması istiyor. Fakat yine de ülkemizdeki neredeyse her üniversitede bulunan bu bölüme girebilmek çok da zorlayıcı değildir. En çok tercih edilen üniversitelerin taban puanları ve sıralamaları ise şöyle listelenebilir:

  • Hacettepe Üniversitesi – 344,39 TYT Puanı / 257800 Sıralama
  • Ege Üniversitesi – 330,04 TYT Puanı / 313019 Sıralama
  • Gazi Üniversitesi – 321,47 TYT Puanı / 352341 Sıralama
  • Dokuz Eylül Üniversitesi – 320,30 TYT Puanı / 358168 Sıralama
  • Marmara Üniversitesi – 319,85 TYT Puanı / 360235 Sıralama
  • Akdeniz Üniversitesi – 318,12 TYT Puanı / 366699 Sıralama

Bu üniversitelerin dışında tercih edebileceğiniz sayısız üniversite bulunmaktadır. 1 milyona kadar olan sıralamanız ile Tıbbi görüntüleme teknikleri bölümünü çeşitli üniversitelerde yazabilirsiniz. Ancak tercih yapmadan önce ilgili üniversitelerin ders programlarını ve yapılarını incelemenizi tavsiye ederiz.

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İçeriğimizin tamamında da bahsettiğimiz gibi, bu bölümden mezun olan kişiler Radyoloji uzmanı veya Tıbbi görüntüleme teknikleri teknikeri olarak adlandırılırlar. Özel ve kamu sağlık kuruluşlarında çeşitli görevler için kendilerine iş bulabilirler. Sağlık sektöründe en kolay iş bulan ve en erken emekli olan bölümlerden biri olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

  • Devlet hastanelerinde tekniker olarak
  • Özel hastanelerde tekniker veya uzman olarak
  • Üniversitelerde veya küçük sağlık kuruluşlarında radyoloji elemanı olarak
  • Fizyoterapi merkezlerinde teknik uzman olarak
  • Çeşitli sağlık kuruluşlarında teknik eleman olarak
  • Nükleer Tıp ile ilgili kuruluşlarda teknik eleman olarak

Tıbbi görüntüleme teknikleri bölümünden mezun olan bir kişi, ek eğitimlerine ve deneyimlerine bağlı olarak asgari ücret ile 20000TL aralığında kazançlara sahip olabilirler. İşin tehlike durumuna göre belirtilen aralık daha da yukarı çekilebilir. Ayrıca çalışılan kurum ve kuruluşun da gelir üstünde büyük bir etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla net bir rakam söylemek pek de mümkün olmamaktadır.

İçeriğimizde detaylı bir şekilde Tıbbi görüntüleme teknikleri bölümü nedir, ders programı nasıldır ve mezunları ne iş yapar gibi soruları yanıtlandırmaya çalıştık. Daha fazla bilgi için ilgili üniversitelerin tanıtım sayfalarını ve videolarını inceleyebilirsiniz. Tercih döneminde tüm noktaları incelediğinizden emin olmayı unutmayın.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye