Uçak Mühendisliği Bölüm Tanıtımı
Uçak Mühendisleri Ne İş Yapar?
Uçak mühendisliği 2 farklı alanda çalışma gösterebilmektedir. Bunlar ARGE ve ofis sistemi olarak bilinmektedir. ARGE çalışanları genellikle devlet bünyesinde veya üretim amaçlı çalışan firmalarda görev almakta ve uçak tasarımı, uçak aletleri üretimi ve bu gibi konularda etkin çalışmalar yapmaktadır. Ofis sisteminde çalışanlar ise THY, Pegasus gibi firmalarda uçak problemlerinde yetkili servislerle irtibata geçen ve teknisyenlerin bakım onarımda kontrolünü üstlenen ekip elemanı olarak çalışmaktadır. Uçak mühendislerinin temel çalışma prensibi uçak tasarımı ve imalatında yer almaktır. Ancak ülkemizde henüz uçak sanayisi üretim aşamasına geçememiştir. Sadece savunma sanayisinde bu denli çalışmalar yapılabilmektedir.
Uçak Mühendisliği Başarı Sıralaması & Taban ve Tavan Puan
Bölüm tercihinizi kararlaştırdıktan sonra üniversite tercihi yapmanız gerekecek. Zira okuduğunuz bölüm kadar üniversite de önemlidir. Uçak Mühendisliği Taban Puanları bağlantısını ziyaret ederek bir önceki yılın ÖSYM verilerine ulaşabilirsiniz.
Uçak Mühendisleri Nerede Çalışabilir?
ARGE alanında çalışmak isteyen kişiler TAİ, TEİ, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, VESTEL, HAVELSAN, TSK Hava Kuvvetleri ve bu gibi alanlarda iş bulabilirler.
OFİS alanında çalışmak isteyen kişiler ise THY, PEGASUS, ANADOLUJEY, ONUR AİR ve bu gibi çok sayıda şirkette çalışma imkanı bulabilirler.
Bu bölüm için yurtdışında çalışma imkanı ve akademisyen olma imkanı da oldukça yüksektir. Bölümdeki birçok hoca genellikle makine mühendisliğinden gelmektedir. Bu yüzden de alanında hoca sıkıntısı çokça çekilen bir bölümdür.
Uçak Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?
ARGE alanında çalışan mühendisler genellikle 4000 ila 6000 TL arasında ücretler ile iş bulabilirken, OFİS sisteminde çalışan kişiler için bu ücret 2500 TL ile başlamaktadır. Genellikle iş bulunan firmanın yetkinliğine göre maaşlar değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin THY’nin son yayınladığı bildiriye göre THY bünyesinde çalışan uçak mühendisleri 5400 TL net maaş almaktadır.
Hangi Üniversitelerde Uçak Mühendisliği Bulunuyor?
Türkiye’nin yeni bölümlerinden olan, ODTÜ ve İTÜ gibi seçkin üniversitelerde oldukça köklü olan bu bölüm, geleceğin parlayan meslekleri arasında yer alıyor. Konya, Samsun ve Gaziantep olmak üzere 3 devlet üniversitesinde de eğitime başlayan bu üniversite, THK ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde de yer almaktadır. Kıbrısta Girne American Üniversitesi ve ODTÜ Kıbrıs kampüsünde bu bölümlere öğrenci alımı yapılmaktadır.
Uçak Mühendisliğinin Türevleri Nelerdir?
Uçak mühendisliği üniversitelerde farklı isimler aracılığıyla gösteriliyor. Bazı üniversitelerde Havacılık mühendisliği, bazılarında uçak ve uzay mühendisliği olarak isimlendirilen bu bölüm, genel anlamıyla ortak bir eğitim şablonuna sahiptir.
Uçak Mühendisliği Alanında En İyi Üniversiteler
Bu bölüm sadece özeller dahil olmak üzere sadece 7 üniversitede yer aldığından dolayı aralarında seçim yapmak biraz zordur. 3 Üniversite dışında diğer üniversiteler yeni olduğundan gelişmeye ve adını duyurmaya çalışmaktadır. Bu yüzden de herkesin tahmin edebileceği gibi en iyi üniversiteler İTÜ ve ODTÜ gibi köklü üniversiteler olacaktır. Bunun yanı sıra Samsun ve Gaziantep üniversitelerinin de son zamanlarda isimleri sıkça anılmaktadır.
Uçak Mühendisliğinin Geleceği Parlak Mı?
Bu bölüm günümüz itibariyle geleceğin en parlak mesleklerinden biri olmaya adaydır. Türkiye havacılık alanında Çin ile birlikte dünyanın en hızlı gelişen ülkesi olmayı başarmıştır. Henüz üretim ve tasarım alanında eksik olan Türkiye’nin gelecek yıllarda bu eksikliğini kapatacağı ve bu alanda mühendislere ihtiyaç duyacağı düşünülmektedir.