Uçak Teknolojisi Bölüm Tanıtımı
Günümüzün en popüler meslek alanı haline gelen, çalışma şartları ve maaş imkanlarıyla birçok kişinin yönelmek istediği havacılık sektörü, ülkemizde günden güne daha da gelişiyor. Ülkemizde gelişen uçak ve uzay sanayisiyle birlikte üniversitelerdeki havacılık dalında yeni bölümlerin sayısında artış gözlenirken, bu bölümlere olan ilgide gün geçtikçe artıyor. Hükümet tarafından desteklenen birçok havacılık projesi ve milli savunma sanayilerinin katkılarıyla kurulan bazı uçak bölümleri de öğrencilerin hem nitelikli yetiştirilebileceğini hem de kolaylıkla iş bulabileceği şeklinde yorumlanıyor. Bu konumuzda sizlere havacılık sektörüne yeni katılmış bir bölüm uçak teknolojisi bölümü hakkında bilgiler vereceğiz;
Uçak Teknolojisi Bölümünün Amacı Nedir?
Uçak teknolojisi bölümü uçak bakım, onarım ve parça imalatı gibi konularda AR-GE alanında çalışma gösterebilecek, bunlara ek olarak teknik çizim oluşturma ve planlama gibi alanlarda işlem yapabilecek tekniker yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür.
Uçak Teknolojisi Bölümü Kaç Yıl Okunur?
Bu bölüm için üniversitelerin eğitim yılı hazırlık dahil olmaksızın 2 senedir. Bölüm önlisans programına dahil edilmektedir.
Uçak Teknolojisi Bölümünün Alım Şartları Nelerdir?
Bu bölüme girebilmek için TYT puanına sahip olabilmeniz ve açılan kontenjana dahil olabilecek bir puana sahip olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra mezun olduğunu takdirde havalimanı ve atölyelerde çalışabilmek adına sağlık durumunuzda ve sicil kaydınızda herhangi bir sıkıntının da bulunmaması gerekmektedir.
Uçak Teknolojisi Bölümünün Okunabileceği En İyi Üniversite Hangisidir?
Bu bölüm son 3 ila 4 yıl içerisinde çok sayıda özel ve devlet üniversitesinde hizmete girmiş ve birçok üniversite arasında yoğun bir rekabet ortamı oluşturmuştur. Ancak bizim araştırmalarımıza göre bu üniversiteyi en verimli şekilde Gazi Üniversitesi’nde okuyabilirsiniz. Gazi Üniversitesi ve TUSAŞ havacılık sanayisi ortaklığında kurulan bu bölümde, öğrencilere haftalık staj, dil eğitimi ve burs imkanı sağlanırken, havacılık sektörünün en çok dikkat ettiği dil ve deneyim fırsatı bu üniversitede fazlasıyla karşılanmaktadır.
Uçak Teknolojisi Bölümünün Ders İçeriği Nedir?
Bu bölüm içerisinde temel derslerin yanı sıra, temel uçak bakım bilgisi, uçak motor tipleri ve itki sistemleri, temel elektrik – elektronik sistem bilgilerinin öğrenilebileceği dersler öğrencilere verilmektedir.
Uçak Teknikeri Nerelerde Çalışabilir?
Uçak teknikleri genellikle apron ve atölyelere sahip hangarlarda görev alabilmekte, uçak firmalarının teknik atölyelerinde görev alabilmektedir. Bunlara ek olarak uçuş okullarında ve akademisyenliklerde de uçak teknikerlerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Uçak tekniklerinin fazla alındığı firmalardan bazıları ise şu şekilde sıralanabilir;
- TAİ
- TEİ
- TURKISH TEKNİK
- UTC AİRLİNES
- PEGASUS
- ONUR AIR TEKNİK
- TSM
- Ve diğer havacılık şirketleri.. (ALP Havacılık, Kale Havacılık…vb)
Uçak Teknikeri Ne İş Yapar?
Uçak teknikeri hasar görmüş uçak parçalarının hasar raporlarını hazırlar ve mühendislerin yönlendirmesi doğrultusunda uçağın bakım ve onarımını üstlenir. Bunlara ek olarak proje yönetiminde planlama ve çizim işlerinde de zaman zaman destek vermesi istenebilir. Uçak ve uçak parçalarının herhangi bir onarım ve bakımından teknisyenler sorumludur.
Uçak Teknikerinin Maaşı Ne Kadardır?
Uçak teknisyenlerinin maaşları havacılık sektöründe çalışan diğer elemanlar gibi oldukça tatmin edicidir. Günümüzde en düşük teknisyen maaşının 3500 ila 4000 TL arasında olduğu bilinirken, yabancı ortaklı şirketlerde bu rakamların 7000 TL’ye kadar çıktığı da gözlenmektedir. Üstelik iş yükleri oldukça hafif, günlük ortalama 8 saatlik çalışması yeterlidir. Bunlara ek olarak haftalık izinleri ve 3 ayda bir ikramiyeleri olan firmalarda bulunmaktadır.
Uçak Teknikerliğinde Kariyer Var mıdır?
Teknisyenlikte her ne kadar kariyer planlaması yokmuş gibi gözükse de havacılık sektöründe tecrübe ve deneyim daima kariyer planlamasını da yanında getirir. Teknisyenlerin dil bilgisi ve alan bilgisine göre baş teknisyen ve genel menajerlik kariyerlerine yükselebileceği ve maaşlarında da kariyer planlamasına göre artış alabileceği bilinmektedir.