Üniversite Sınavına Evde Nasıl Çalışılır?
Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler genellikle dershane, okul ve ev üçgeni içerisinde gidip gelmekte ve sınava hazırlık sürecinde ciddi manada yıpranmaktadır. Öğrenciler bu üçgen arasında ciddi manada vakit kaybettiğini düşünmekte, bu yüzden de öğrencilerin büyük bir kısmı evde üniversite sınavına hazırlanabileceğine ve bu şekilde daha başarılı olabileceğine inanmaktadır. Aslında bu düşünce bir kısımdan doğru olsa da diğer bir yönden de daha zorlu bir maratona zemin hazırlayabilmektedir. Bu konumuzda sizlere bu zorlu maratonda neler yapmanız gerektiğine ve nasıl bir çalışma prensibi uygulayacağınıza değineceğiz;
”İlk süreç çok önemli…”
”Sınava daha çok uzun bir süre var ve ben zaten evdeyim” mantığı sizin büyük hayallerle başladığınız bu maratonun sonu olabilir. Ev ortamı bunca yıllık eğitim hayatınıza oranla çok farklı bir düzendir. Bu yüzden de ilk süreçte evdeki çalışma ortamına adapte sağlamak gerekir. Bu süreçte günlük 1-2 saatlik bir çalışma periyotları düzenlemeli, planlı ve programlı bir şekilde çalışmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
”Rehavete asla kapılma.”
Ev ortamı bir öğrenci için en konforlu ortamdır. Sizi dersten uzaklaştırabilecek her türlü imkan bu ortam içerisinde yer almaktadır. Bu yüzden de iradenizi mutlaka üst seviyede tutmalı ve kendinizi sürekli sınav maratonuna adapte etmelisiniz.
”Arkadaşlıklara, gezmelere ve alışkanlıklara kısa sürelik bir ara…”
Evde olmak sizi özgür kılar ve istediğinizi yapabileceğinize düşünmenize yol açabilir. Bu durum rehavete yol açabileceğinden dolayı kendinizce kısıtlamalar oluşturmalı ve bu özgürlüğünüzü kendi içinizde kısıtlamalısınız. Örneğin haftanın 6 günü için hazırladığınız programa sürekli tabi kalmalı, kendinizce oluşturduğunuz maksimum 1 günlük boşluklarda gezme veya arkadaşlarla buluşmalara katılmaya özen göstermelisiniz.
”Teknoloji hem en büyük dostunuz hem de en büyük düşmanınız.”
Cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar veya vaktinizi çokça geçirdiğiniz diğer teknolojik aletler bu dönemde size yasak. Bu dönemde bir yakınınıza bu aletleri teslim etmeli ve sizin kesinlikle ulaşamayacağınız bölgelerde bu cihazlar tutulmalıdır. Evde çalışma ortamı oldukça gerici olabilir ve sizler bu aletlere kafa dağıtmak için ihtiyaç duyabilirsiniz. Fakat bu isteğinizi aşmak başarıya ulaşmanın en temel adımı olacaktır. Ancak bu aletler sadece olumsuz kullanım istekleri için sizin düşmanınız olacaktır. Günün belirli saatlerin sadece 1 ila 2 saatliğine bu araçlara erişim sağlayabilir ve bu cihazlardan ders öncesi alıştırmalar, videolar, soru çözümleri ve bu gibi isteklerinizde kullanarak derslerinize katkıda sağlayabilirsiniz.
Yukarı kısımlarda evde çalışırken dikkat etmeniz gereken konulara değindik. Şimdi ise evde nasıl bir çalışma sistemi izlemeniz gerektiğine değinelim;
”Çalışma programı şart…”
Evde çalışan bir öğrencinin en büyük düşmanı serbestliktir. Her öğrenci için başarıya giden yolda düzenlilik ve planlama olması gerekmektedir. Bu yüzden de evde çalışacak öğrenciler günlük veya haftalık programlar dahilinde çalışmalıdır.
”Konu dağılımında istek değil, istatistik gerekir.”
Evde çalışan bir öğrenci için en zorlu kısım ne çalışacağına kendi karar vermek zorunda oluşudur. Birçok öğrenci yapamadığı derslerde tek başına ilerlemekte güçlük çekebilir ve bu yüzden bu derslere çalışma isteği duymaz. Bu durum sizin sürekli yerinizde saymanızı sağlayacağından dolayı mutlaka konu seçimi yaparken istatiksel davranmayı ve eksiğiniz olan konulara yönelmeyi tercih edin. Konuları anlamakta güçlük çektiğinizde internet veya başka bir kişi yardımıyla bu konuyu öğrenmeye çalışın.
”Çözümlü sorular ve videolar arkadaşınız olsun.”
Evde çalışan bir kişi için en güç kısım soru çözümleri ve bilen kişiye danışma kısıtlılığıdır. Dershaneler bu konularda öğrenciye biraz avantaj sağlamaktadır. Fakat bunu atlatmak günümüz şartlarında pekte zor değildir. Çözümlü soru bankaları, konu anlatımları, videolu çözümler, konu anlatım videoları sizin arkadaşınız gibi olsun. Bunun yanı sıra ortak soru çözüm portalarında da bir ayağınız bulunsun. Fakat unutmayın, bu sistemleri kullanırken asla sizi olumsuz etkilememesine ve vaktinizi çalmamasına dikkat edin. Her anınızı verimli geçirmeye bakın.
”Konu anlatımını ve soru bankasını eş zamanlı kullanın”
İlk süreçte konu çalışırken mutlaka bir soru bankasıyla eş zamanlı olarak o konuların sorularını çözerek ilerleyin. Konularınız bitTiğinde eş zamanlı olarak bir soru bankasını bitirmiş olun. Bu durum hem sizin bilgi seviyenizi yükseltecek hem de soru çözmeye hazır hale getirecektir. Sınav sürecinde ilk bitirdiğiniz kitap sizi bu maratona adapte edecektir.
çok güzel yazı elerinize sağlık :)
Söylediklerinizi çok beğendim ağzınıza sağlık bilgileriniz için çok teşekkür ederim bu bilgileriniz doğrultusunda birşeyler oluştu bende bundan sonra daha çok çalışacağım ve güzel yerlere geleceğimi düşünüyorum tekradan teşekkurler
SELamm ben ewde çallıştım ama az çook çalıştım sınawa ama yinede yapabildim Att bölümü okuyorum Çook çalışmayın size diiyim beyniniz çook yormayın.
Mrb ben bu yil evde çalışmaya karar verdim ama çalisamiyorum ve artık delirecem olmuyor lütfn yardım edin
Ben de evde çali
Bende eve çalışarak kazandım mühendisliği açıkçası bir gözüm tv de bir gözüm kitaptaydı ama çalıştığım dakika çok verimli çalışıyordum ve sınavda 70 net yaptım.
Zeynep hanım merhaba. Youtube’da ücretsiz eğitim veren hocalar var onları takip etmenizi öneririm. Geriye kalsanız bile önümüzde daha çok vakit var, telafi edebilirsiniz.
Konulardan geride kaldıysak ne yapmalıyız.
Diğerlerine mi devam edelim yoksa öncekilere mi çalışalım????????could you reply please…
Ahmet merhaba, yakın zamanda hazırlayabiliriz. Başarılar.
Evde çalışanlar Tyt ve Yks ye nasıl hazırlanmalı başlıklı bir sayfa oluşturabilirmisin çok faydalı olurdu.