Haberler

Üniversite Tercihi Yapacaklara Tavsiyeler

Tüm okul yaşantımızın yegane amacı iyi bir mesleğe sahip olmak. Ders temelimiz sağlam olsa da, TYT ve YKS’den istediğimiz puanı alsak da üniversite tercihlerini iyi yapmadığımız sürece hem kendimizin hem de ailemizin yaptığı emekler boşa gidebilir. unibilgi.net ailesi olarak iyi bir üniversite tercihi nasıl yapılır? sorusunun cevabını uzun bir yazı dizisiyle vermek istedik.

Bu yazıyı farklı sınav sistemlerine girmiş, ailesinden uzakta farklı bir şehirde üniversite okumuş, yurt ve öğrenci evi tecrübesi yaşamış ve KPSS tecrübesi bulunan bir abiniz ve her şeyden öte işimiz gereği süreci takip edip sizi bilgilendirme amacı güden öğrenci odaklı bilgi paylaşım platformu sitesi editörü olarak yazıyorum. Sizleri çok seviyoruz, başarılar.❤

Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her yıl 2 milyonu aşkın aday üniversite sınavlarına girmektedir. SÖZ, EA, SAY, DİL puan türlerinden istediğiniz üniversite & bölüme yerleşebilmek için emek sarfedip yanlış tercih yapmaktan korkanlar lütfen yazı dizisini sonuna kadar okusunlar.

1- Plan yapın!

TYT & YKS’ye girmeden önce okumak istediğiniz bölüme yerleşebilmek plan yapın. yks puan hesaplama bağlantısına tıklayın ve bir önceki yıl istediğiniz üniversite ve bölüm kaç puanla kapatmış; bu puanı alabilmek için kaç net yapmanız gerek not alın ve sürekli ders çalıştığınız masaya yapıştırın. Bu size çalışma azmi verecektir.

2- Okumak istediğiniz bölümün geleceğini araştırın!

En önemli madde… Zira onca yıl okuduktan sonra “aa pardon sizin bölümden çok mezun var bu yüzden bundan sonra kadro açılmayacak” gibi bir açıklama ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Nitekim birikmiş mezunların üstüne yılda binlerce mezun veren tarih öğretmenliği gibi bölümlerde atama sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Bu durum diğer yüzlerce bölümde de farklı değil. Geleceği olmayan bir bölüm okumak çılgınlıktır. Geleceğinizi çöpe atmak ve hayallerinizi ötelemektir.

Devlet memuru olmak istiyorsanız kolay atanabileceğiniz bir bölümü seçin. Zira YKS’de olduğu gibi KPSS’ye de yüzbinlerce aday giriyor ve atanmak ciddi anlamda zor.

3- İyi bir üniversitede okumak

Okumak istediğiniz bölüme göre “iyi bir üniversite” algısı değişse de bir çırpıda sayabileceğimiz Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ, İTÜ, YTÜ, Ankara, Hacettepe, Gazi, İstanbul Üniversitesi, Marmara… gibi geleneği olan ve başarısıyla yıllardır kamu ve özel sektöre kalifiyeli eleman yetiştiren üniversitelerden mezun olmak sizi bir adım öne taşır. Tabi “iyi bir üniversitede geleceği olmayan bir bölüm okumak” da doğru değil. Temel hedefiniz “iyi bir üniversitede geleceği olan bir bölüm okumak” olmalı!

Bunları yazmak kolay, aradığımız kriterlerde bir bölüme yerleşmek için ilk 25-30 bine girmek gerek. Ancak bu noktada sizler alternatif aramalısınız. Üniversite tercih sıralamanızı da iyi bir üniversite, iyi bir bölüm, özel sektör için iyi bir bölüm, kamu için iyi bir bölüm gibi kriterlere dayanarak tercih listenizi oluşturun.

4- Araştırın!

Okumak istediğiniz bölümde hangi hocalar var, okumak istediğim üniversiteden mezun olanların KPSS ortalamaları nasıl? gibi araştırmalar yapmalısınız. Bu noktada “YÖK ATLAS” size iyi bir rehber olacaktır. https://yokatlas.yok.gov.tr/mezun-basari-atlasi.php bu bağlantıdan Tıp, Diş Hekimliği, Hakimlik, KPSS gibi sınavlarda en başarılı üniversitelerin bölüm bazlı sıralaması yapılmış.

Örneğin hukuk okumak isteyen arkadaşlar bağlantıya tıkladıktan sonra Mezun atlası > Sınav seçin > Adli hakimlik sınavı yolunu izleyerek son yapılan hakimlik sınavında en başarılı üniversiteleri görebilir. Hukuk taban puanları bağlantısından da son yapılan üniversiteye giriş sınavında üniversitelerin en yüksekten en düşüğe doğru puan sıralamasını görebilir. Bu sayede daha düşük puanla hakimlik sınavında en iyi başarıyı gösteren üniversitelerden birini tercih edebilir. Benzer işlemi KPSS, TUS, DUS vb. merkezi sınavları seçerek de görebilirsiniz.

5- Kendinizi tanıyın!

İkna kabiliyeti olmayan avukat; karşısındakiyle iletişimi zayıf olan öğretmen; mühendisliğe ilgisi olmayan mühendis; kısacası kendini tanımayan, yapamayacağı mesleğe ait bölümü yazıyor. Neler yapabileceğinizi, ne olmak istediğinizi sorgulayın ve seçiminizi ona göre yapın!

6- İngilizce bölüm avantajdır.

Üniversiteler yavaş yavaş yabancı dil eğitimle ders vermeye başladı. %30 İngilizce bölümler iyi bir hazırlık eğitimi vermedikleri için bunu başarmış olarak gözükmese de %100 İngilizce eğitim veren bölümler de mezun olana kadar harika bir ikinci yabancı diliniz oluyor. Bu da yurt dışına çıkarak kendinize özgüven katarken özel sektör ve kamuda gireceğiniz mülakatlarda diğer adaylara nazaran birkaç adım önde olmanızı sağlıyor.

Ancak bölümlerin bu avantajı sizin için dezavantaj da olabilir. Yabancı dile yatkınlığınız yoksa hazırlık + 4 yıllık bölümü normal süresi içinde bitirmeniz çok zor, hatta imkansız hale bile gelebilir. Bu yüzden “ben yapamam” diyorsanız yabancı dil eğitim veren bölümleri tercih etmeyin.

7- Üniversitenin bulunduğu şehir seçimi

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere öğrencilerin yaşayabileceği yerlerde ev kiraları 1000 TL civarında. Ev kirası, yemek, faturalar, ulaşım derken bir evde kalan bir öğrencinin aylık gideri 1.500-2.000 TL arasında değişmekte. Ekstra giderleri de hesaba katarsak söz konusu rakamı bile geçmektedir.

KYK yurtlarının kontenjan yetersizliği, yemek sorunu, internet problemi, temizlik ve oda arkadaşlarınızı seçememe gibi dezavantajları olduğu için devlet yurtlarında barınmak zor. Özel yurtların da aylık ücretleri odalarda kalan öğrenci sayısı ve yurdun imkanlarına göre aylık 750-5.000 TL arası değişmekte. Bu yüzden eğer şartlar uygunsa ailenizin yaşadığı şehirde üniversite okuyun.

İçindekiler

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Geçen sene hatalı bir tercihten dolayı pekte istemediğim bir okula yerleştirildim. Kayıtta yaptık ama tekrar girip şansımı yeniden deneyeceğim. Benim gibi hata yapılmaması adına güzel bir paylaşım olmuş. Gerçekten dikkat edilmesi gereken önemli bir konu.

  2. Üniversite tercihi yaparken ilk düşünülmesi gereken kalite olmalıdır. Tercih yapılacak üniversitenin eğitim kalitesi çok önemlidir. 2. faktör ise üniversitenin olduğu şehrin durumudur. 4-5 yıl yaşayamak zorundayız. :)

  3. Kız kardeşimin son senesi. Seneye üniversite sınavlarına girecek. Ben 97 yılında girdiğim için mevcut sınav sistemi ile ilgili hiç bir fikrim ve bilgim yok. Biraz bilgi sahibi olmak amacı ile araştırma yaparken bu konu ile karşılaştım. Tercih yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Teşekkür etmek istedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye