Üniversitede bitirme projesi nedir, nasıl yapılır?
Üniversitede bitirme projesi nedir, nasıl yapılır?
Üniversite bitirme projesi üniversite öğrencilerinin mezun olacakları son yıl 2. Dönem aldıkları bir ödevdir. Üniversite bitirme projesi mezun olunacak yılın 2. Dönenimde bölüm hocalarından alınan ödevin veya projenin yapılması ile gerçekleşir.
Her üniversite öğrencisinin bir bitirme projesi hocası olur. Bu hoca bölüm hocası olup seçiminde üniversiteden üniversiteye değişir. Bazı bölümlerde hocaları öğrenciler seçerken bazı bölümlerde öğrencileri hocalar seçmektedir.
Mezun olunacak yılın 2. Döneminde alınan bitirme projesi dersinin belirli bir kredisi olup bu bitirme projesinden geçemeyen öğrenciler üniversiteden mezun olamazlar.
Bitirme projesi hocaları öğrencisine dilediği bir konunun araştırılmasını isteyecektir. Bu araştırma sürecinde her hafta resmi olmayan görüşmelerle bitirme projesi hocasına bilgi verilmekte, tavsiyeleri alınmakta ve bitirme projesi ile alakalı haftalık çalışmalar aktarılmaktadır. 1 dönem boyunca yapılan araştırmalar neticesinde son hali ile bitirme projesi hocasının onayı alınarak 2 nüsha halinde çıktısı alınmakta ve hocaya teslim edilmektedir. Daha sonra bitirme projesi bölüm hocalarının önünde slaytlarla sunumu yapılmakta ve mülakat tarzı bir sunumla hocalar bilgilendirilmektedir.
Bölüm hocalarının ve özellikle bitirme projesinin direktifleri ve onayı ile bitirme projesi dersinden geçilir e mezuniyete hak kazanılır.
Bitirme projesi içeriği hocanın istediği gibi olacaktır. Bu içerikte grafikler, haritalar, istatistikler, resimler, araştırmalar, makaleler, tarihi vakalar, coğrafi kesitler gibi konuyla alakalı olan her şey aklınıza gelebilir. İçerik konu ve bitirme hocasının tavsiyeleri ile yapılır.
Eğer bitirme projesi hoca tarafından kabul edilmez ise aynı konu veya başka bir konu hakkında bir sonraki dönem tekrar araştırma yapılır. Hoca seçiminde aynı hocadan olabileceği gibi farklı bir hoca ile 2. Kez bitirme projesi dersi alınır ve devi hazırlanır.