Üniversitede Sağlığınıza Dikkat Edin
Eylül ayında üniversitelerde başlayan ders maratonu haziran ayına kadar devam etmekte. Hatta yaz okuluna kalan öğrenciler neredeyse 12 ay boyunca öğrenim görmektedir. Bu süreç içerisinde vize, final, bütünleme, yaz okulu derken onlarca sınava çalışmak zorunda kalan öğrenciler kimi zaman sabahlamakta kimi zaman da uyku açıcı içecekler tüketmektedir. Sınavlar, sağlıksız beslenme, aşırı yorgunluk, stres ile birleşince hastalık kaçınılmaz oluyor.
Beslenmenize Dikkat Edin
Üniversitede öğrencilerin en sıkıntı çektiği konu beslenmedir. Dışarıdan söylenen pizza, dürüm, tost tarzı hamur yiyeceklerle atıştırmalık diye tabir edilen bisküvi, çikolatalar vücudunuzun hem iç hem de dış dengesini bozmaktadır. Üniversitede beslenmenizle ilgili birkaç öneride bulunacağım. Beslenme uzmanı yahut doktor değilim ancak 4 yıl şehir dışında öğrenci evinde kaldığım için sanırım beslenme uzmanından daha iyi öneriler verebilirim sizlere :)
* Öncelikle dışarıdan yemek yeme alışkanlığına son verin. Bu alışkanlık aşırı derecede cebimizi yormakta. Kabaca bir hesap yapalım. Kahvaltıda dışarıda içilecek 2 bardak çay ve yenilecek simit, börek vs. en az 5. Öğle ve akşam yemeği için de ortalama 10 TL ödemeniz gerekiyor. Bu da günlük 25; ayda 15 defa bu şekilde yemek yediğimizi düşünürsek 375 TL yapıyor.
* Evinize uzak da olsa pazara gidin. Marketlerde üç katı fiyatına sebze, meyve alıyoruz. Hal böyle olunca da domates, patates, biber, soğan dışında yiyecek alınmıyor. Akşam saatlerinde pazara giderek çok uygun fiyata sebze meyve alabilirsiniz.
* Yemek yapmayı öğrenin. Hazır çorba, patates, yumurta nereye kadar. Bünye isyan edene kadar öğrenciler bıkmadan bunları yiyor. Mevsiminde balık alıp kızartın, seviyorsanız bamya alın yapmasını bilmiyorsanız da internette bir sürü yemek tarifi sitesinden bakarak yapabilirsiniz.
Vize Final dönemi düzeninizi bozmayın
Öğrencilik yaşamının olağan dönemindeki beslenme sorunlarına yukarıda değinmeye çalıştım. Ancak hem stres, hem uykusuzluk hem de düzensiz beslenme sorunlarının karşılaşıldığı vize final döneminde sağlığınıza çok daha dikkat edilmesi gerektiğini bilmelisiniz. Eğer ders çalışmayı ertelemezseniz uykusuz da kalmazsınız bu da sizi saatte bir kahve içmenizden alıkoyar. Kışın bol bol mandalina yiyin. Geçtiğimiz günlerde mandalina ve portakalın soğuk algınlığına iyi geldiği gibi haberlerin doğru olmadığı uzmanlarca tespit edilmiş. Ancak yinede yüzyıllardır süregelen bir olgu: C Vitamini gribe iyi gelir. Bu cümleyi duyduktan sonra zaten portakal yedikten sonra psikolojik olarak rahatlıyoruz.
Bu dönemde stres yapmanıza gerek yok gibisinden beylik laflar etmeyeceğim. Öğrenim hayatımızın en önemli döneminde stres yapmalıyız bence. Zaten çalışmazsak stres yapmamış oluruz. Bütünleme ve yaz okulu bir telafi bunu düşünerek stresinizi bir nebze olsun azaltabilirsiniz.
Mutfağınızı temiz tutun
Ev arkadaşlarınızla bir çizelge hazırlayın ve düzenli olarak yemek yapıp bulaşıkları yıkayın. Mutfağı da haftalık temizleyin. Hem hijyen bakımından mutfağı temizlemelisiniz hem de yemek bakımından. Mutfakta biriken bulaşıkları kimsenin umursamamasıyla her öğün dışarıdan yemek söylenir. Bunu yapmak yerine maksimum yarım saat sürecek bir temizlik sonrası yapılacak yemekler hem daha sağlıklı hem de daha ucuz olacaktır.
Üniversitede yemek yiyin
2015-2016 yılında üniversitelerde yemek ücretleri 1-4 TL arası değişiyor. Marmara, Gazi, Hacettepe, İstanbul vb. üniversitelerde yemek ücretleri en fazla 2 TL. Örneğin Gazi Üniversitesinde “çorba, pilav, sulu yemek, tatlı” şeklindeki yemekler 1,40 TL. Üstelik doyurucu da. Dışarıda alınacak bir tosttan daha ucuza 4 çeşit yemek yiyorsunuz. Kesinlikle okulda yemek yeme alışkanlığı kazanmalısınız.
Sizlere üniversite yaşamı boyunca sağlıkla ilgili dikkat etmeniz gereken noktalara öğrenci gözüyle değinmeye çalıştım. Hepinize öğrenim yaşantınızda başarılar diliyorum.
Sağlıcakla kalın.