Haberler

Üniversiteliler İçin Gelir Testi

Gelir Testi Nedir?

2012 yılında uygulanmaya başlayan sisteme göre çalışmayan kişiler ya da daha önce bir işte çalışıp işten ayrılan bireylerin yaptırması zorunlu olan testtir. Ülkemizdeki bireylerin büyük çoğunluğu gelir testinden haberdar olmadığı için hastaneye gittiklerinden yüklü miktarda borçları görünüyor ve muayene olamıyor.
Gelir testi 18 yaşından küçükler için uygulanmıyor. Ancak lisede öğrenim gören bir öğrenci için 20 yaşına kadar, üniversitede öğrenim gören bir öğrenci ise 25 yaşına kadar anne yada babanın güvencesinden faydalanıyor.

Öğrenciler GSS Borçlarını Nasıl Sildirebilir?

Birçoğumuz okurken yarı ya da tam zamanlı işlerde çalışmaktayız. Haliyle sigorta primlerimiz çalıştığımız süre boyunca yatmaktadır. Çalışmaya devam ettiğimiz süre boyunca ya da bir süre çalışıp işten ayrıldıktan sonra GSS’ye belli oranda borç çıkmaktadır. Ortalama 1000-2000 TL arası borç çıkmaktadır. Öncelikle bu borçların silinmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna öğrenci belgesiyle birlikte gitmelisiniz. Ankara’da bu işlemi yapan tek bir yer bulunmaktadır. Ulucanlar Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek bu işlemi yapabilirsiniz.

Öğrenciler Gelir Testi Nasıl Yaptırabilir?

Öğrenciler genel sağlık sigortasından faydalanmak için gelir testi yaptırmak zorundadır. Peki üniversite öğrencileri gelir testini nasıl yaptırabilir? Bu işlemi Ankara’da yaptığım için Ankara’ya göre tarif edeceğim. Öncelikle nüfus cüzdanınızla birlikte bulunduğunuz ilin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmelisiniz. Örneğin Çankaya’da oturan bir öğrenci, kumrular sokakta bulunan Çankaya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gideceksiniz. Yanınızda öğrenci belgesi götürmenize gerek yoktur. Vakıfta bulunan yetkili kişiye gelir testi yaptırmak istiyorum demeniz yeterli olacaktır. Ardından görevli sizlere şu tarz sorular soracak ve sizden cevaplamanızı isteyecek;

1- Aylık geliriniz ne kadar? (ailenizin yolladığı)
2- Kiranızın size düşen payı ne kadar?
3- Telefon ve internete ne kadar ödüyorsunuz?
4- Aylık giyim harcamanız ne kadar?
5- Aylık gıda harcamanız ne kadar?
6- Sigaraya aylık ne kadar ödüyorsunuz?
7- Eğitim masrafınız ne kadar?
8- Temizlik malzemelerine ödediğiniz para?
9- Ulaşıma ödediğiniz para?

Eğer aylık gelirinizi düşük söyleyip diğer sorular sonrasında giderleriniz fazla çıkarsa aylık geliriniz giderlerinizin toplam miktarı olarak görülecektir. Eksik çıkması problem değildir.

İşlem tamamlandıktan sonra 7-10 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna gidip yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.

Nüfusa Farklı Bir İlde Kayıtlıysanız Ne Yapmalısınız?

Üniversite öğrencileri ikamet adresini genellikle değiştirmezler. Seçim öncesi bir kısmı değiştirse de genel olarak durum böyledir. Haliyle okuduğunuz ile ikametinizi aldırmazsanız bazı problemlerle karşılaşabiliyorsunuz. Örneğin gelir testi yaptırırken nüfus müdürlüğüne gidip ikametinizi okuduğunuz ile aldırmalısınız. Ya da ikametinizin bulunduğu il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfını arayarak ilgili dosyanızı transfer ettirebilirsiniz.

İlgili Makaleler


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye