Üniversiteyi Kazananların Yapması Gereken İşlemler
Üniversiteyi Kazananların Yapması Gereken İşlemler
Üniversiteyi kazananlar kayıt esnasında hata yapacakları konusunda çoğu zaman endişe duyarlar. Çok sıkıntılı bir süreç gibi dursa da üniversite kayıtları heyecanlı bir süreçtir. Kazandığınız bölüme gire 2-7 sene arasında sürecek uzun bir serüven. Yeni arkadaşlıklar, yeni başarılar, yeni bir şehir, yeni bir çevre, ev kirası, bulaşık derdi, pazar alışverişi derken üniversite sizlere yaşamı öğretecek. Sizlere bu yazımda üniversiteyi kazananların yapması gereken işlemleri sırayla anlatacağım. Hepinize bu güzel serüvende başarılar diliyorum.
Üniversiteye ne zaman kayıt olacağım?
Üniversite kayıtları 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır. Bu tüm üniversitelerde aynıdır. Ancak üniversiteler bölüm bölüm kayıt tarih ve saatlerini açıklayacaktır. Kazandığınız üniversitenin internet sitesini, resmi twitter hesabını takip ederek net kayıt tarihinizi öğrenebilirsiniz. Ama kayıt tarihlerinin 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapıldığını unutmayın.
İnternetten ön kayıt gerekli mi?
Değerli arkadaşlar bazı üniversiteler kayıt öncesinde internetten ön kayıt yapmaktadır. Henüz neden yapıldığına anlam veremediğim ön kayıt sistemini lütfen unutmayın. Kazandığınız üniversitenin internet sitesinden önkayıt sistemine ulaşmanız mümkün.
Kayıtta hangi belgeler isteniyor?
Evet sizi sürekli yönlendireceğim iki yer var ilki üniversitenizin internet sitesi diğeriyse üniversitenizin twitter hesabı. Üniversiteye kayıtta hangi belgeler isteniyor sorusuna verilebilecek cevabı üniversitenizin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Genellikle üniversiteye kayıtta istenen belgeler şunlardır: Nüfus cüzdanı fotokopisi, üniversiteyi kazandığınıza dair çıktı, 6-12 adet arası vesikalık fotoğraf, ikametgah belgesi(varsa) gibi belgeler istenmektedir. Özel üniversitelerde ise ödeme planıyla alakalı da ayrıca bir belge istenmektedir.
Üniversiteye kayıttan sonra ne yapacağım?
Geldik asıl meseleye değerli dostlar. Öncelikle kaydolduktan sonra bölümünüzün hazırlığı olup olmadığını araştırın. Eğer bölümünüzde yabancı dil hazırlık sınıfı bulunuyorsa kesinlikle muafiyet sınavına girin. Muafiyet sınavı, üniversiteyi kazanan öğrencilerin hazırlık atlama sınavıdır. Bazı üniversiteler çok zorlarken bazı üniversitelerde muafiyet sınavı kolay olur. Kaybedeceğiniz bir şey yok bunun için kesinlikle hazırlık sınıfı olan bölümleri kazanan arkadaşlar muafiyet sınavına girsinler. Muafiyet sınavı üniversiteye kayıttan sonra 7-15 gün içinde yapılacaktır.
Muafiyet Sınavı Nedir?
Heyecanlısınız biliyorum. Yeni çevre, yeni arkadaşlar ve yeni bir şehir… Üniversiteyi nasıl olsa kazandım deyip bırakmayın. Eylül ayında muafiyet yani hazırlık atlama sınavları yapılmaktadır. Eğer bölümünüzün hazırlık sınıfı varsa kesinlikle bu sınava girmelisiniz. Hazırlık eğitimi genel olarak üniversitelerde “sene kaybı” olarak bilinir. Genel olarak zor olmadığı ve geçme şansınızın bulunduğu için hazırlık atlama sınavına girmenizi öneririm.
çıkmış muafiyet sorularına bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Devlet yurduna kayıt işlemlerini nasıl yapabilirim?
En önemli konu şehir dışını kazanan arkadaşların barınma sorunu. Malum ev kiraları çok yüksek. Aylık 500-1000 TL arası oturacağınız muhite göre değişiyor. Yine özel yurtların yıllık 8.000-15.000 TL arasında uçuk rakamları var. Devlet yurtları ise aylık 120-150 TL arası değişmekte ki yemek ücreti de ayrıca ödemeniz gerekmiyor. Bu anlamda devlet yurtları ailenizin cebini yormayacak cinsten. Eskiye nazaran devlet yurtlarında muhteşem bir düzenleme yapıldı. Odalarda kalan kişi sayıları azaltıldı, tüm odalara mini buzdolabı konuldu, yemek sistemi geliştirildi, tüm yurtlara internet geldi. Devlet yurtlarıyla ilgili daha detaylı bilgi için “devlet yurtları hakkında bilgiler” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Peki devlet yurtlarına nasıl başvurabilirim?
Üniversiteyi kazandıktan sonraki süreçte Kredi ve Yurtlar Kurumunun internet sitesi olan http://kyk.gsb.gov.tr ziyaret edeceğiz. Daha sonra çıkan ekranda kazandığınız üniversite, ailenizin ekonomik durumu, kardeş sayısı, bireysel başarılarınız, kazandığınız bölüm vb. durumları çıkan ekranda doldurarak yurt kayıt işlemini bitirin. Yurt kayıt işlemleri bittikten sonra sonuçlar 7-10 gün içinde açıklanacaktır.
Asil kayıt ve yedek kayıt nedir?
Yurt sonuçları açıklandıktan sonra “asil kayıtsınız” ya da “1925. sıra yedeksiniz” tarzında yazı ile karşılaşacaksınız. Asil kayıt olarak yurt çıkan arkadaşlar gerekli belgelerle birlikte kazandığı yurda giderek kaydını yaptırabilir. Peki devlet yurdunu yedek kazanan arkadaşlar ne yapacak? Değerli arkadaşlar endişelenmeyin. Genellikle asil kayıtla yurt kazanan arkadaşlar yurda kaydını yaptırmıyor. Bu da yurtta boş oda boş yatak demek. 7-10 günlük bir sürede ikinci kayıtlar için ekran açılacaktır yeniden başvurursanız yurt çıkma olasılığı çok yüksektir. Ayrıca bu süre zarfında yedekte olan öğrenciler KYK’nın misafirhane yurtlarında kalabilirler.
2015 burs ve kredi başvuruları ne zaman?
Burs, devletin karşılıksız verdiği parasal yardımdır. 2015 yılı burs ücreti aylık 330 TL’dir. Kredi ise karşılıklı verilen yardımlardır. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra alınan öğrenim kredisi üniversite bittikten 2 sene sonra düzenli aralıklarla ödenmesi gerekir. Öğrenim kredisinin faizi çok çok düşüktür. Bu yönden sıkıntınız olmasın. Peki burs ve öğrenim kredisine nasıl başvurabilirim? Genellikle burs ve kredi başvuruları kasım ayında başlıyor. 2015 yılı burs ve kredileri de muhtemelen kasım ayında http://kyk.gsb.gov.tr bu siteden yapılacaktır. Ailevi bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi vb. bilgilerle birlikte eksiksiz doldurduktan sonra sonuçların açıklanmasını bekleyin. Sonuçlar açıklandıktan sonra burs kazanan arkadaşların neler yapacağı sorgu sayfasında yazmaktadır. Ancak burs çıkmayan adaylar endişelenmesin öğrenim kredisi başvuran tüm öğrencilere çıkmaktadır.
Yararlı olduysam lütfen yorum bırakın. Yine sormak istediklerinizi yorum üzerinden sorabilirsiniz. Hepinize başarılar diliyorum.