Uzman ve uzman yardımcısı nasıl olunur?
Uzman ve uzman yardımcısı nasıl olunur?
Uzman ve uzman yardımcılığı normal kamu memurluğu ve kamu personelinden daha ayrıcalıklı haklara sahip ve daha spesifik işlerle uğraşan bireylerdir. Uzman ve uzman yardımcılığı kurumun yaptığı iş dallarından birinde uzmanlaşma ve konuya hâkim olarak kamu hizmeti görme işidir.
Peki, Uzman ve uzman yardımcısı nasıl olunur
1* Uzman ve uzman yardımcısı olmak için öncelikle herhangi bir Üniversitenin herhangi bir bölümünde en az 4 yıllık fakülte mezunu olmak gerekir.
2* KPSS A grubu sınavlarında İstatistik, Maliye, Muhasebe, Hukuk, İşletme ve İktisat sorularını çözerek Tüm A grubu puan tiplerinde KPSS P4 ile KPSS P90 a kadar tüm puan tipleri hesaplatılmalıdır. Zira birçok kurum uzman ve uzman yardımcılığı alımlarında KPSS P3 yerine farklı puan tiplerinden alım yapmaktadırlar.
3* Uzman ve uzman yardımcılığı sınavlarında özellikle İngilizce yabancı dil puanı istendiği için YDS sınavına girip YDS İngilizce dil puanı almak gerekir. Kurumlar genellikle 70 puan asgari isterken TCDD gibi kurumlar 60 puan içinde yeterlilik sağlamaktadır.
4* Uzman ve uzman yardımcısı olmak için birçok kurum 29 veya 35 yaş sınırı şart koşmaktadır. Bu yüzden istenilen yaş şartını sağlamış olmanız gerekmektedir.
5* Uzman ve uzman yardımcısı olmak için askerlik şartı aranmamakta olup tecilli olduğunuzu veya teskere aldığınız belgelemeniz yeterli olacaktır.
6* Uzman ve uzman yardımcısı olmak için ilk etapta açılan ilana son başvuru tarihinden önce gerekli belgelerin orijinal veya kabul görülürse fotokopilerini sahte evrak beyanına girmeyecek şekilde dosya ile sunmalısınız. Sahte evrakla işe başvurmak suçtur ve kazanılan haklar verilmezken birde kamu davası açılmaktadır.
7* Uzman ve uzman yardımcısı başvuru sonrası sıralamaya girdikten sonra gerekli yazılı ve sözlü sınavlar sonucunda uzman ve uzman yardımcısı olma şansını elde edebilirsiniz.