Uzun süre ders çalışanlarda görülen boyun düzleşmesi
Boyun düzleşmesi özellikle son yıllarda YGS, LYS, ALES, YDS, KPSS gibi sınavlara düzenli hazırlanan ve masa başında çok fazla vakit geçiren öğrencilerde yoğun olarak görülmektedir. Hastalığa sebep olan üç etken var: Stres, aşırı düşünce ve fiziki nedenler. Bu etkenler boyun düzleşmesini tetiklemektedir.
Vücudumuzdaki omurga ve kemiklerin bir duruşu bulunmakla birlikte aşırı zorlama, stres gibi sebepler duruş şeklimizi bozmaktadır. Boyun düzleşmesinde de boyun bölgesinde omurganın içe doğru eğiminin zamanla farklılaşmasıdır. Masa başında çalışanlar, sürekli ders çalışan öğrenciler, kötü yastık seçimi, stres genel olarak boyun düzleşmesine neden olmaktadır. Düzleşme sonucu hastaların büyük çoğunluğunda yürüyüş değişikliği de yaşanmaktadır. Çünkü bu hastalık bireyin dik duruşunu bozmaktadır.
Ben bu yazımda özellikle sınava çalışan adaylara önerilerde bulunmak istiyorum. Zira internette boyun düzleşmesi ile ilgili çok fazla makale zaten bulunuyor. Öğrenciler boyun düzleşmesinden uzak durması için şunları yapmalıdır
1- Uyku düzeni ve yastık seçimine dikkat edin. Sınav sürecinde zaten çok yoruluyorsunuz. İyice dinlenerek vücudunuzu rahatlatabilirsiniz.
2- Ders çalışırken sandalye ve masa seçimine özen gösterin. Sandalyenizi çok eğilmeyecek şekilde ayarlayın.
3- Sınavın çok önemli olduğunu biliyorum ancak sağlığınız bozulduktan sonra geri getirmesi zor oluyor. Bu sebeple çok uzun süre masa başında kalmayın. Saatte bir ufak da olsa molaya çıkın.
4- Sınav sonrası güzel bir tatile çıkın. Aşırı düşünce ve stresten uzakta yapacağınız tatil boyun düzleşmesine iyi gelecektir.
Hastalık tedavi edilmezse boyun fıtığına dönüşebilir. Boyun fıtığı da düzleşmenin yanında sürekli ağrı ve kasıntılara sebep olmaktadır. Doktorların vereceği egzersiz programlarıyla boyun düzleşmesini tedavi edebilirsiniz.