Sınavlar

Vizelere Nasıl Çalışılmalı?

Vizeler yaklaşıyor! Kasım ayı soğuk hava dalgalarıyla hızını kesmeden vize dönemini de beraberinde getirdi. Sizin için bir vitamin kutusu hazırladık hem soğuğa hem vizelere dayanıklı olabilin diye.

Nasıl Başlayalım?

Önce bir sakin olarak başlayalım ve kutumuzdan bir ölçek alalım. Bu dönem ne kadar zor olsa da hepimiz üniversite sınav stresinden çıkıp buralara geldik. Üniversiteye kapak at da gerisi kolay diyenlerin söyledikleri ne kadar yalan olsa da o sene de kolay bir sene değildi. Bu sebeple bir sakin olalım bunu da atlatacağız. Öncelikle şunu tespit etmemiz gerekiyor ‘’sınavı olan dersin notlarına sahip miyim?’’ eğer sahip değilsek hemen not tutan arkadaşımızla aramızdaki soğuk buzları eritmeliyiz ve not bulmaya başlamalıyız. Kendimize küçük bir not defteri alalım hemen sınav tarihlerini yazalım ve oradan takip edelim.

Nasıl Çalışırım, Ne Kadar Verimli Çalışırım Tespiti

Öncelikle nasıl daha iyi öğrendiğimizi ve konuların aklımızda nasıl daha iyi kaldığını tespit edersek işimiz çok kolay. Ben not alarak çalıştığım zaman daha iyi öğrenirdim. Bir arkadaşım birinden dinlediği zaman daha iyi öğrenirdi. Birçok öğrenme tarzı var bunu bir belirleyelim. Bir de ne kadar verimli çalışabiliyoruz 5 saat masanın başında oturduk ama belki de sadece 10 dakikası verimliydi. 5 saatin 5inin de verimli olmayacağını hepimiz biliyoruz. Mola vermeliyiz, beynimizin buharlaştığını hissetmemize gerek yok öğrenmeye odaklanalım.

Çalışma Planımı Nasıl Yapabilirim?

Çalışma planımızı derslerin zorluğuna göre yapabiliriz zordan başlamak her zaman işimizi daha kolaylaştırır zoru bitirdim motivasyonuyla kolaylar tıkır tıkır gelir.

Ders Çalışırken Nasıl Odaklanabilirim Nasıl Daha Çok Aklımda Kalır?

Klişedir ama bilgileri kodlamak, günlük yaşamla bağdaştırmak her zaman daha kolay aklımızda kalmasına yardımcı olur. Öğrencilik dönemimde çalışırken işletme dersimizde hep çalıştığım yerle bağdaştırırdım. Bir sürü ezberlememiz gereken kavram vardı kavramları kendimle, çalışma arkadaşlarımla ve yöneticim ile bağdaştırdığım zaman sınavda pat pat her şey aklıma gelirdi. Bunlar odağımızı kaybetmememize yardımcı olur bir öğrenci olarak maalesef ki sadece vizeleri düşünemiyoruz günümüz şartlarında. Kafamızı kurcalayan bir sürü problem olabilir. Ay sonuna harçlığım yetişir mi, öğrenciyken çalışanlarınız olabilir, kız/erkek arkadaşlarınızla problem yaşıyor olabilirsiniz odağınızı dağıtacak bir sürü nokta var. Bu sebeple ders içeriklerini günlük hayata dahil etmek faydalı olur.

Motivasyonumu Nasıl Arttırabilirim?

Ders çalışırken kendinize ödüller koymak da sizin için faydalı olacaktır. Küçükken okumayı söktüğümüzde öğretmenimiz kurdele takardı, defterlerimize yıldız atardı, pekiyi yazardı bunlar küçük şeyler gibi görülse de muhteşem bir motivasyondu. İnsanlar olarak hiçbir şeysiz sözlü bile olsa takdir edilmek çok hoşumuza gider ve daha iyisini yapmaya, bunu sürdürmeye bizi teşvik eder. Şimdi büyüdük, bu ödüllendirmeyi kendi kendimize yapalım bir başkasından beklemeden. Örneğin, bugün verimli çalışırsam kendime bir çikolata alacağım, sınavdan istediğim notu alırsam çıkışta arkadaşlarımla kahve içeceğim gibi küçük ama mutlu eden ödüller olabilir.

Dipnot: Özellikle açık uçlu sınavlarda hocaları iyi tanımanız size çok büyük artılar katacak. Kaç sayfa yazı yazdım hoca sıfır verdi cümleleri ortadan kalksın. Tabi bu biraz sözel derslerde geçerli oluyor. Hocalarınız ne tür yazılardan hoşlanır, konulara bakış açıları nelerdir, önem verdikleri konular nelerdir bunları bilirseniz buna göre cevaplayacağınız için notunuz çok daha yüksek olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye