Bölüm Tanıtımları

Yapay Zeka Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Teknolojinin en yeni kavramlarından biri olan yapay zeka, insanların kullanımına sunulan tüm teknolojik aletleri kullanabilme yetisine sahip bir bilgisayar veya robotun çeşitli faaliyetleri zeki bir insan gibi yerine getirebilme yeteneğidir.

Günümüzde ulaşım araçlarından bilgisayara, cep telefonlarından sosyal medya ve alışveriş sitelerine kadar hayatımızın tüm alanında aktif bir rol oynayan yapay zekaya dair YÖK önemli bir adım atarak ilk kez 2019-2020 eğitim-öğretim yılında iki üniversiteye yapay zeka mühendisliği bölümü açılması kararı aldı.

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Olan Üniversiteler

ÖSYM tarafından yayımlanan 2019-2020 üniversite tercih kılavuzunda yalnızca Ankara’da bulunan 2 üniversiteye yapay zeka mühendisliği bölümüne yer verildi.

Üniversite Kontenjan
Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) 30
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (İngilizce) (Burslu) 10

Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği

Türkiye’nin en iyi mühendislik fakültelerinden birine sahip olan Hacettepe Üniversitesi, ülkemizde Yapay Zeka Mühendisliği’nin açıldığı ilk devlet üniversitesi oldu. Programa ilk yıl 30 öğrenci kabul edilecek. Sonraki yıllarda kontenjanın artmasıyla birlikte yapay zeka teknolojisinin gelişimine bağlı olarak diğer üniversitelerde de “yapay zeka mühendiliği” bölümünün yaygınlaşacağını tahmin etmekteyiz.

“Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği” bölümüne geçmeden önce “İngilizce hazırlık” okumanız gerekmektedir. Yabancı diliniz iyiyse muafiyet (hazırlık atlama) sınavını geçip direk 1.sınıftan başlayabilirsiniz. Hacettepe Üniversitesinin hazırlık sınıfının kolay olmadığını da belirtelim.

Hacettepe’de Yapay Zeka Mühendisliğini kazanan öğrenciler 1.sınıfta Bilgisayar Mühendisliği bölümü ile ortak müfredatta ders görecekler. 2, 3 ve 4.sınıfta ise yapay zeka alanında uzmanlaşacak temel ve ileri bilgileri içeren derslere yoğunlaşılacak.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği

Türkiye’nin en başarılı Mühendislik Fakülteleri arasında önemli bir yere sahip olan TOBB ETÜ, ülkemizde Yapay Zeka Mühendisliği’nin açıldığı ilk vakıf üniversitesi olma özelliğine sahip.

TOBB ETÜ, 2019-2020 eğitim yılında Yapay Zeka Mühendisliği bölümüne yalnızca 10 öğrenci alacak. Bu öğrencilerin tamamı da “burslu” olacak. İlerleyen senelerde program kontenjanlarının artacağını söyleyebiliriz.

TOBB ETÜ Yapay Zeka Mühendisliği bölümünde de 1 yıl zorunlu hazırlık sınıfı yer almakta. Öğrenciler bölüm derslerine geçtiğinde ise bilgisayar programlama, veri yapıları, algoritmalar, temel matematik, veritabanı sistemleri gibi Bilgisayar Mühendisliğiyle ortak olan dersleri ortak olarak alacakken ilerleyen sınıfta yapay zeka ile ilgili uzmanlaşacak dersleri görecek. (Örnek ders: Yapay zeka ve finans)

“Yapay zeka” hayatımızın her alanında kendine yer bulduğu için “geleceğin mühendisliği” olarak belirtilmekte.

Yapay Zeka Mühendisliğinde İngilizce’nin Önemi

Yapay Zeka Mühendisliği, tamamen bilgisayar & teknoloji odaklı bir mühendislik olduğu için bölümdeki kavramların tamamı İngilizce’dir. Üstelik kodlama dili de yabancı dil içerikli olduğu için bu bölümü okuyacak öğrenciler kesinlikle iyi bir İngilizce’ye sahip olmak zorunda!

Yapay zeka’da mikro düşünceye yer yok. Global bir kavram olduğu için makro düşünmek zorundasınız. Bugün Google, Yandex, Twitter, Facebook, İnstagram, Linkedin, Reddit, Amazon, Aliexpress… gibi dünya çapında yaygın olarak kullanılan sitelerin tamamı yapay zeka kullanıyor. En basitinden bugün arkadaşlarınızla herhangi bir ürün hakkında konuşma yaptığınızda konuşmanın içinde geçen kelimeler telefonunuzun mikrofonundan yapay zeka yoluyla arama motorları veya sosyal medya sitelerine yönleniyor. Bu araçları kullandığınızda konuşmanızın içeriğine uygun reklamlarla karşılaşıyorsunuz.

Mezun olur olmaz iyi bir özgeçmişinizin olması durumunda ülkemizde iyi bir pozisyonda işe girebileceğinizi düşünmekteyiz. İş teklifi aldığınız yerlerin şartlarını kabul etmezseniz de iyi bir İngilizce’nizin olması durumunda yurt dışında sizi tatmin edecek maaş ve şartlarda iş bulma olanağınız da artacaktır.

İçindekiler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Teşekkürler, umarım seneye kontenjanlar biraz artar. Ancak kaliteli üniversiteler dışında alım yapmaması gerek. Bir mühendislik dalının da tıpla yarışır hale gelmesi gerek. Öğrenciler sırf iş bulma kaygısı yüzünden tercihini değiştiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye