Bölüm Tanıtımları

Yazılım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Dünya’da çok büyük bir önem arz eden, günümüz teknolojisinde en çok ihtiyaç duyulan yazılım sistemleri, her alanda ihtiyaç duyduğumuz ve birçok yerde kullandığımız sistemler arasında yer alıyor. Günümüzde bu sistemleri kullanabilmek için her ne kadar yazılım mühendisi olmak gerekmekse de, bu alanda eğitim almak isteyen kişiler için yazılım mühendisliği bölümü en uygun adresler olarak görülüyor. Bu konumuzda sizlere yazılım mühendisliği hakkında bazı bilgiler verirken, bu bölüm hakkında yanlış bilinen doğruları da sizler için düzelteceğiz.

Yazılım Mühendisliği Taban Puanları bağlantısına tıklayarak üniversitelerin taban puan, tavan puan, kontenjan ve başarı sıralaması bilgilerine tablo halinde erişebilirsiniz.

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği, bilgisayar programları kullanılarak donanımlar ve hesaplama araçları için komutlama sistemlerini geliştiren bireyleri yetiştiren bir mühendislik programıdır. Bu programda öğrenciler komutlama sistemleri üzerinde eğitilerek, yazılım araçları üzerine çalışmalar yapmaktadır. Yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliğinden bağımsız bir daldır. Farkı ise bilgisayar mühendisliğinde genellikle donanımsal cihazlar üzerinde durulurken, yazılım mühendisliği tamamen sistem geliştirmek üzerinedir.

Yazılım Mühendisleri Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisleri web siteleri için script, bot tasarlama, web paneller için databese oluşturma, antivirüs yazılımı oluşturma ve PHP, MYSQL, JAVA gibi  programlama dilleriyle sistemsel dosyalar hazırlamakla yükümlüdür. Bilgisayardaki komutlama sistemine dahil her türlü konuda yazılım mühendislerin kendi hayal gücü ve teknik bilgisiyle işlem yapabilmektedir.

Yazılım Mühendisleri Nerelerde Çalışır?

Yazılım mühendisleri için özellikle son dönemlerde çok sayıda çalışma ortamı oluşturulmuş, internet sektörünün gelişmesiyle birlikte ciddi sayıda tekno merkezler hizmete girmiştir. Yazılım mühendisleri tekno merkezlerin büyük bir kısmında çalışabileceği gibi, devlet bünyesinde ve özel şirketlerde de görev alabilmektedir. Ancak günümüzde birçok yazılım mühendisi, masrafı oldukça düşük olan ve iyi bir gelir kaynağı olan tekno merkezler kurmayı tercih etmekte ve genellikle kendi işlerini yapmaktadır.

Yazılım Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

Doktorlar düşünüldüğünde birçoğu farklı şekillerde hayat kurtarır ve ameliyatlar yapar. Ancak en yüksek maaşları beyin cerrahları alır. Çünkü insan için en değerli kısım beyindir. İnternet dünyasının beyni ise yazılımlardır. Yazılımlar ise internet için beyin cerrahlarıdır. Bu yüzdende maaşları oldukça dolgundur.

Özel şirketlerde çalışan yazılım mühendisleri pozisyonlarına ve programlama dillerindeki hakimiyetine  göre 3000 TL’nin üzerinde maaşlarla çalışmaya başlamaktadır. Ancak programlama dilinde kendini çokça geliştirmiş yazılımcılar için bu ücretler 10000 TL’nin üzerine kadar da çıkabilmektedir. Kendi teknokentlerini kuran ve bir süre sonra isim yapan kişiler ise kolaylıkla 10000 TL’nin üzerinde kazançlar elde edebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bir beyin cerrahi olmak sandığınız kadar basit değildir ve her an kendinizi geliştirmeniz şarttır.

Yazılım Mühendisliğinde Hangi Programlar Öğretilir?

İlk sınıf için Java, C ve C++ programlama dilleri öğrencilere öğretilirken, ilerleyen kısımlarda Matlab, PHP, MYSQL ve bu gibi programlama dilleri de öğrencilere ders olarak verilir. Bunlara ek olarak bazı sertifikalı dersler seçmeli olarak öğrencilere verilebilmektedir.

Yazılım Mühendisliğinde En İyi Üniversite Hangisidir?

Yazılım mühendisleri için en iyi laboratuvar imkanlarını sağlayan, yazılım konusunda uzman akademisyleri içerisinde bulunduran, yurt dışı imkanlarıyla öğrenciye ciddi bir gelişim ağı sağlayan ve çok sayıda ders için sertifika sağlayan Bahçeşehir Üniversitesi, yazılım mühendisliği dalında en iyi üniversite olarak biliniyor. Bu alanda devlet üniversitesi sayısı azken, genellikle özel üniversitelerde verilen eğitim ve imkanlar bu mühendislik dalı için daha elverişli gözüküyor. Bahçeşehir üniversitesinden sonra ise tavsiyemiz Atılım Üniversitesinden yana…

Yazılım Mühendisliğinin Geleceği Parlak Mı?

Yazılım alanına olan ilgi özellikle son 2 – 3 sene içerisinde ülkemizde ciddi oranda artmış ve son 2 senede on binlerce tekno merkez piyasaya kazandırılmıştır. Bu alanda birçok kişi merak duyarken, özellikle belediye kursularında yazılım ve programlama dillerine dair talepler artmıştır. Günümüz internet ve yazılım çağı olduğu düşünüldüğünde ise bu mühendislik geleceği en parlak mühendisliklerden bir tanesi diyebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye