Bölüm Tanıtımları

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği

Puan Türü: MF-4
Başarı Sırası: 54.400
En Küçük Puan: 372.46836
(Sonuçlar 2014 ÖSYM verilerine göre verilmiştir)

Harita Mühendisliği’nin Türkiye’de ilk açıldığı üniversitelerden birisidir Yıldız Teknik Üniversitesi. Bu nedenle bölümün yeni açıldığı bir çok üniversitede kuruluş aşamasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nin büyük desteği vardır.

Bölümde İngilizce hazırlık zorunluluğu 2011 yılında kaldırılmıştır; ancak dileyen öğrenciler İngilizce eğitim almak için hazırlık sınıfına kayıt yaptırabilir. 2. öğretim kontenjanı da bulunan bölümde öğrenciler ders programlarını düzenlerken dilekçe ile 1. veya 2. öğretimden de ders alabilmektedir.

Sınav programı, dönem içerisinde 2 vize ve 1 final olmak üzere oldukça yoğun geçer. Bölüm dersleri için genellikle 8. haftada yapılan ilk vizeler ile birlikte dönem sonuna kadar nerdeyse göz açmak imkansızdır.

İlk yıl servis derslerinin yanında sadece birkaç tane bölüm dersi bulunur. Ancak 2. sınıftan itibaren başlayan arazi çalışmaları ile belki de en çok pratik yapma imkanı bulunan bölümlerden birisidir. Arazi çalışmalarında devam zorunluluğuna sıkı sıkıya bağlı olan öğretim görevlileri, teorik eğitimde biraz daha esnek davranır. Bunda öğrencinin tutumu ve sınavlardan aldığı notların önemi büyüktür.

2014 yılına kadar düzenli olarak yaz okulu uygulaması bulunan bölümde; 2013 yılından itibaren bütünleme sınavları da yapılmaktadır. Ancak 2014-2015 eğitim öğretim yılının sonunda yaz okulu açılıp açılmayacağı hakkında ise kesin bir bilgi yok.

Öğrencilerin mezun olduktan sonra bile unutamayacakları birkaç ders var. Bunlar; jeodezi, hata kuramı ve parselasyon kestirmeleri, kentsel dönüşüm ve dengeleme hesabı. Bütün dersler arasında birbirine bağlı olan şartlı dersler sadece “hata kuramı ve parselasyon kestirmeleri” ile “dengeleme hesabı”. 3. sınıfın 1. ve 2. döneminde açılan bu iki dersi rahatlıkla vermişseniz mezuniyetinize çok az kalmış demektir.

Yıldız Teknik Üniversite’sinin Davutpaşa Yerleşkesi’nde bulunan bölüm, bulunduğu muhit itibarı ile öğrenciler tarafından çok fazla tercih edilmemekte. Bunda ulaşım olarak bir çok alternatife sahip olmasının ve bulunduğu çevrenin sosyal açıdan çok gelişmemiş olmasının büyük etkisi var. Okula ulaşım içinse farklı yerlerden metro, metrobüs, otobüs ya da servis kullanmak mümkün.

Kampüs hayatından bahsedecek olursak; Davutpaşa Kampüsü, içerisinde bulunan spor salonu, kafeler, yüzme havuzu, yurt binaları, yemekhane, futbol sahası, basketbol sahası, halı saha ve marketler sayesinde kampüs hayatı ile son yıllarda Türkiye’nin en çok dikkat çeken üniversite kampüslerinden birisi olmaya da başlamıştır.

Mezuniyet sonrası ise hemen hemen bir çok belediyede, resmi kurumlarda, inşaat firmalarında, havayolu ve madencilik alanlarında iş bulma imkanı vardır. Bölümün Türkiye genelinde az mezun vermesi ve iş alanlarının geniş olmasıyla en çok iş imkanına sahip teknik bölümlerden birisi olduğunu söylemek mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye