YKS Edebiyatta Nasıl Yüksek Netler Çıkarılır?
TM öğrencileri için çok büyük bir öneme sahip olan, LYS’de 56 soruluk teste sahip Edebiyat kısmı, yeni sistemle Edebiyat ve Sosyal-1 dersleri altında 40 soruluk tek kısım altında veriliyor. Soru sayısının azaltılması birçok öğrencinin çalışma sistemini etkilerken, birçok kişi hangi konulara ağırlık vermesi gerektiği ve edebiyata nasıl çalışması gerektiğini bilemiyor. Bu konumuzda sizlere YKS Edebiyat konularına nasıl çalışacağınıza ve bu kısımda yüksek bir net elde edebileceğinizden bahsedeceğiz;
‘’YKS yorum değil, bilgi ağırlıklı bir sınav.’’
LYS Edebiyat kısmında 56 soruluk bir kısım için her konudan fazlaca soru çeşidiyle karşılaşabilirken, sor sayısının azılması yorum sorularının azalmasına sebep olacak. Temel Türkçe ve dil anlatım tarzı sorulardan LYS döneminde 20’nin üzerinde soru çıkarken, yeni sistemde bu konulardan soru çıkmayacak. 6 soruluk Coğrafya testi dışında, 34 soruluk bir edebiyat kısmı bizi bekliyor. Edebiyat kısmı için yaklaşık 15 ders konusu bulunurken, bu konuların içerisinde Divan Edebiyatı, Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı gibi geniş kapsamlı konularda yer alıyor. Bu yüzden de yorumun az ve bilginin çokça ölçüleceği sorular bizleri bekliyor. Peki ne yapmalıyız?
- Özel not defterleri veya kartonlara dönemlerine göre yazarları ve eserleri yazarak sürekli elinizin altında olabilecek yerlerde bulundurun. Günlük olarak bu yazar eserleri tekrar etmeye çalışın.
- Yazar-eser soruları sınavında %30’undan fazlasını oluşturacaktır. Bu yüzden de bu konuda pratikleşmek adına kendinizce tahmin oyunları türetin. Tombala şeklinde arkalı önlü kağıtlara yazar ve eserlerini yazın. Bu şekilde bilginizi tazeleyin.
- Yazar-eser konularında daha da fazla pratikleşmek adına çok sayıda soru çözün. Soru tarzlarının içerisinde karşılaştığın ek bilgileri de mutlaka bir kenara yazın. ÖSYM sisteminde kimi zaman yazar ve eser soruları direk olarak verilmez, sizin buna ulaşmanız istenebilir. Bu durumda da yazar yada eserlerle ilgili bileceğiniz her türlü detay sizi başarıya daha da yakınlaştıracaktır.
‘’Ezberlemeyin, hikayeleştirin ya da bağdaştırın…’’
Edebiyat dersi birçok öğrenci için saf ezberleme dersi olarak görülse de, derinine inildiğinde oldukça eğlenceli ve öğrenilmesi kolay bir derstir. Yazarlara ve eserlerine bakıldığında genellikle bulunduğu dönemin yapısına göre hareket ettiği veya tamamıyla dönemine karşıt olduğu gözlenebilmektedir. Bu durumlarda da sizin başlangıç olarak dönemin özelliklerine bakmanız, akabinde bu döneme yanlı ve karşıt kişileri birbirinden ayırarak kendinizce ayırmanız gerekir. Bunları birkaç örnek ile pekiştirmek gerekirse;
ÖRNEK 1: Tazminat Döneminde genel amaç halkı bilinçlendirmek ve edebiyat bilinci oluşturmaktır. Bu nedenle Şinasi, Ahmet Mithat Efendi ve bu gibi birçok kişi normal bir yazara göre çok daha fazla kitap yazmıştır. Hatta Ahmet Mithat Efendi o kadar çok kitap yazmıştır ki, yazı makinesi olarak nam salmıştır. Bu kadar çok eser yazan kişilerin ise ilklere çok sayıda katkı bulunduracağı kaçınılmaz bir gerçektir.
- Üstteki örnekte de olduğu gibi bağdaştırmalar kurmanız konuları daha net bir şekilde kavramanızı kolaylaştıracaktır. Örneklerin şeklini değiştirmek ise sizin hayal gücünüze kalmıştır.
‘’Şairler için bir profil defteri oluşturun.’’
Divan şairler, halk şairleri, cumhuriyet dönemi şairleri ve daha nice şairlerin yer aldığı edebiyat konularını tek tek incelemek, bazı şairlerin unutulmasına yol açabilir. O yüzden de bu konularda çalışırken şairleri tek tek inceleme alın. Dönemini, eserlerini, tarzını ve size o kişiyi hatırlatacak her türlü detayı bu şair profilinde bulundurun. Bunu da bir örnekle açıklamak gerekirse.
Orhan Veli Kanık
- Garip akımının kurucusu ve en önemli temsilcisidir.
- Destan gibi, yenisi, karşı, vazgeçemediğim vs. eserleri bulunmaktadır.
- Anlatamıyorum, bayrak ve İstanbul’u dinliyorum şiirleri en ünlü yapıtlarıdır.
Ve bu gibi maddelerle genişçe şair incelemeleri yapın. Şair incelemeleri yaparken internetten ve konu anlatımlı kaynaklardan çokça yararlanın.
‘’İlkler çok önemli…’’
Sınavda mutlak soruların geleceği kısımlardan biriside edebiyatımızdaki ilklerdir. Edebiyatımızdaki ilklerin dönemlerini, yapan kişileri ve eserlerini adınız gibi bilmeli, şaşırtmalı sorular içinde ilklere sahip yazarların diğer eserlerine de vakıf olmalısınız. Bunlar için kendinizce not sistemleri ve hikayeler uyarlayabilirsiniz.
O Animonik eğitim seti hakkaten işe yarıyor edebiyat için özellikle diğerlerini bilemem
Bu hikayeleştirme bağ kurma işini ben de denedim o çok fazla işe yarıyor. Hatta animonik diye bi site vardı ordan satın alıp onu da denemişliğim vardı bana çok faydası oldu. Deneme sınavlarını çözdükçe netlerim üzerinde etkisi büyük olmuştu. Edebiyat aşırı sıkıcı bi dersti benim için bilmiyorum gerçi kişiden kişiye göre değişir de eğlenceli animasyonlarla öğrenmesi çok daha kolay oluyo aslında en azından benim için öyle olmuştu.