Sınavlar

YKS Fen Bilimlerine Nasıl Çalışılır?

Sayısal öğrencilerin en çok sıkıntı çektiği, sınavlarda belirleyici pozisyonlarıyla bilinen fen bilimleri dersleri, sınavlarda başarılı olmak isteyen sayısal öğrencileri için olmazsa olmaz kısımlardan bir tanesidir. Günümüzde birçok sayısal öğrencisi matematik dersinde sağladığı başarıyı fen derslerinde devam ettirememekte ve bu sebeple sene uzatma ya da istenilen bölüme yerleşememe sıkıntıları yaşamaktadır. Özellikle son dönemlerde YGS ve LYS’de bu alanda başarısız olan öğrenciler TM bölümlerine yönelmekte ve matematik başarısını yedek bir ağırlık sisteminde yarıştırmaktaydı. Ancak yeni sistemle birlikte bu durum oldukça zorlaştı…

YGS’de 40 ve LYS’de 90 olmak üzere eski sınav sisteminde toplam 130 soruluk bir fen bilimleri testi varken, yeni sistemde 4 senenin bilgi birikimi sadece 40 soruyla sınırlandırılıyor. Üstelik bu sınırlandırmaya 3 Fen dersi birden dahil ediliyor. Bu durumda fen bilimleri dersinin seçiciliği kat kat artarken, öğrencilerin fen bilimlerinde mutlaka başarıyı yakalaması, iyi bir üniversiteye yerleşebilmesini kolaylaştırıyor. Bu konumuzda sizlere fen bilimlerine nasıl çalışmanız gerektiğine dair birkaç tavsiyede bulunacağız. Bu tavsiyelere uyduğunuz takdirde fen bilimlerine adapte olabilir ve devam ettirdiğin takdirde başarıya ulaşabilirsiniz. İşte YKS fen bilimlerinde başarıya giden yolda yapmanız gerekenler;

‘’Not alarak çalışın.’’

Fen bilimleri içerisinde özellikle Kimya ve Biyoloji dersleri çok sayıda sözel konuyu içermektedir. Sözel konularda not alarak çalışmak verimli çalışmanın ilk aşamasıdır. Not alarak çalıştığınız takdirde hem konuları kavrayabilir, hem de sürekli tekrar edebileceğiniz bir özet şablonuna sahip olabilirsiniz. Bunların yanı sıra test çözerken bu not kağıdından yanlışlarınızı tespit edebilir, daha kolay bir şekilde sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz. Fizik dersi içinde formülleri not almanız ve gerekli bilgileri elinizde tutmanız yararlı olacaktır.

‘’İki farklı kaynaktan gidin.’’

Özellikle kimya ve biyoloji dersleri için bir adet konu anlatımlı kaynak ve geniş soru hazneli bir soru bankası edinin. Konu çalışması yapıp, notlarınızı aldıktan sonra ilk aşamada konu anlatımlı kitabınızın testlerini çözün. Bu kısımda elde ettiğiniz başarı tatmin edici değilse konuyu videolardan veya farklı ders notlarından tekrar çalışın. Eğer ki tatmin edici ise ikincil soru kaynağınızdan o kısma dair bütün soruları çözüp diğer konunuzu çalışmaya başlayın.

‘’Bazı konular için videolu anlatımları tercih edin.’’

Fen bilimlerinde bazı konular temeli sıkıntılı olduğu takdirde sadece okuyarak ve not alarak anlaşılamayabilir. Örneğin Fizik dersindeki Dinamik, Kimya dersindeki asit-baz dengesi, biyolojideki genotip işlemleri gibi sayısal konular bunlara örnek olarak verilebilir. Bu yüzden de anlamakta sıkıntı çektiğiniz konular için konu anlatımına ek bir videolu anlatım dinleyin. Eğer ki hala sıkıntılarınız var ise bir bilenden yardım almayı ihmal etmeyin. Bolca soru çözüp yapamadıklarınızı bilenlere sorun. Bu şekilde yavaşça konulardaki mantaliteyi kavrayabilirsiniz.

‘’Konular ve kaynaklar bittikçe geliştiğinizi hissedeceksiniz.’’

Konularda birer birer ilerlediğiniz takdirde bilginizi hissedecek ve soruları çözmede pratikleşeceksiniz. Bir süre sonra zor gördüğünüz konularda dahi başarılı olmaya başlayacak ve gözünüzü korkutan birçok soruyu kolayca çözebileceksiniz. Tüm konular bittiğinde, eş zamanlı olarak birer soru bankasını da tamamlamış olacak ve toplamda 6 adet kitap bitirmiş olacaksınız. Bu moral ve motivasyona sahip olmak dahi sizi fen bilimleri alanında başarıya götürecektir.

‘’Konular bittikten sonra bolca fen bilimleri denemesi çözün.’’

Yeni sistemde 130 soruluk bir kısım, 40 soruya sığdırıldığı için konu dağılımlarında ciddi bir kıtlık olacak gibi gözüküyor. Bu yüzden de başarıya ulaşmak adına çokça konuya hakim olmak ve soru kaçırmamak şart. Bu yüzden de yeni sisteme göre hazırlanmış çokça deneme kaynağı alıp çözün. Bunların yanı sıra eski sistemde LYS ve YGS denemelerini de kullanabilirsiniz. Ancak sadece bu kaynaklara bağlı kalmayın ve yeni sisteme adapte olabileceğiniz kaynaklardan da soru çözün.

2018 YKS Puan Hesaplama Motoru

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye