YKS Matematikte Başarıya Ulaşmanın 5 Adımı
LYS matematiğinin yeni ismi olan YKS matematik, birçok öğrenci için bir bilinmezlik sendromu oluşturuyor. 80 soruluk genel kapsamıyla anlaşılabilir olan LYS sınavı, daha seçici sorulara yer verilecek olan ve kapsamı oldukça sınırlı olan YKS sınavına çevrilirken, birçok kişi hangi konulara ağırlık vermesi gerektiği konusunda kararsızlığa düştü. Bu konumuzda sizlere nasıl daha seçici olacağınızı ve nasıl YKS matematikte başarıya ulaşacağınızı, belirli taktik ve sistemler altında sizlere anlatacağız;
‘’İlk süreçte kısmi, son süreçte genel çalışın.’’
Konuların tamamına hakim olmak özellikle matematik alanında oldukça önemlidir. Bu yüzden de ilk süreçte konu çalışmaları yapmalı ve YKS konularına teker teker çalışmalısınız. Her konu için bolca konu kavrama testi çözmeli, birkaç soru bankası ile konulardaki bilgilerinizi pekiştirmeli ve yorum yeteneği kazanmalısınız. Birçok matematik konusu birbiriyle bağlantılıdır. Bu yüzden de her konuda iyi bir seviyede olmalısınız.
Son süreçte ise konuların tamamına hakimseniz genel çaplı çalışma sistemi izlemelisiniz. Bu süreçte matematik denemeleri yapmalı ve her konudan soruyla muhatap olmalısınız. Karışık sorular çözmeniz hem sizi sınav sistemine adapte edecek hem de eksiklerinizi ortaya çıkartacaktır.
‘’İntegral ve Türevin önemi bir kat daha arttı.’’
Eski sınav sisteminde yaklaşık 10 ila 14 soruluk bir kısmı içerisine alan bu 2 konu, YKS’de de büyük önem arz ediyor. Her ne kadar eskisi kadar fazla sorunun çıkmayacağını bilsek de, YKS’de de en yüksek yoğunluğu bu konulardan olacağı düşünülüyor. Bu 2 konuyu bilmek, YKS’de 5 soruluk bir avantaj sağlayabileceğiniz anlamına geliyor. 5 sorunun ise %12.5’lik bir başarı dilimi getirdiğinin farkında olmak gerekiyor. Bu yüzden de Türev ve İntegralinizi iyi tutmanız şart.
İlk süreçte bu konularda başarılı olmak adına temel konularınızı güçlendirin. Akabinde türev ve integral için özel çalışma planları yapın ve bu konular için çalışma sürecinizi uzun tutun. Türev ve integral konuları kapsamlı konulardır. Bu yüzdende çok fazla kaynaktan, çok fazla soru çözerek yorum kabiliyeti kazanmaya çalışın.
‘’YGS Matematiğine çok fazla yer verilmeyecek.’’
TYT sınavının uygulanışı, YGS’ye bağlı konuların bu kısımda verilmesini sağlıyor. LYS’de yer alan yaklaşık 15 soruluk YGS matematiği ise, YKS’de yer almayacağını gösteriyor. Bu yüzdende çalışma sisteminizde TYT Matematik konularını ve YKS Matematik konularını ayrı işlemeniz gerektiğini gösteriyor. LYS’ye yönelik matematik dediğimiz ve 10. sınıf konularından başlayan YKS konularına ağırlık vermeniz gerekiyor. TYT matematiği için ilk süreçteki çalışmanıza ek bir çalışma sistemine çokta gerek yok. Bu süreyi yüksek matematik konularına ayırın.
‘’Kolay konuları cebinize koyun.’’
Yüksek matematik dediğimiz YKS matematik konuları içerisinde ağır ve kapsamlı konular olduğu gibi, yapılması ve anlaşılması oldukça kolay konularda vardır. Bunların başında polinomlar, logaritma, limit ve süreklilik, basit eşitsizlikler, denklem sistemleri(birinci, ikinci ve üçüncü dereceden) ve matriks konuları gelmektedir. Bu konular genellikle tek bir mantık çerçevesinde ilerlemektedir. Bu yüzden de bu konuları iyice kavramak ve çözümünde pratikleşmek, size sınavın en az %25’ini getirecektir.
‘’Boş bırakmayı bilin.’’
Matematik problemleri için mantıksız sallamak, deliğin derinliğini bilmeden kuyuya atlamakla eş değerdir. Eski sınav sisteminde bir sorunun etkisi çok fazla değilken, yeni sınav sisteminde bu etken oldukça fazladır. Bu yüzden de yanlışınızın doğrunuzu götürmemesi adına boş bırakmayı bilmelisiniz. Birde soruları doğru okuduğunuzdan emin olmalı, sorular için aşırı derece vakit kaybetmemelisiniz. Yeri geldiğinde boş bırakmalı, yeri geldiğinde de boşlarınıza geri dönebilmelisiniz.