Haberler

YKS Puanı Nasıl Hesaplanır?

Bu yazımızda 2018 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak olan YÖK sınavı (YKS) puanı nasıl hesaplanır? sorusuna cevap vermeye çalışacağız. YKS sistemi 2 oturumdan oluşmaktadır. İlk oturum Temel Yeterlilik Testi adında 40 Türkçe ve 40 Matematik sorusundan oluşmaktadır. Bu sınavın sonucu sınava giren adayların Temel Yeterlilik Testi Puanını (TYT-Puanı) belirleyecektir.

1.oturum sonunda oluşacak Temel Yeterlilik Testi puanı Türkçe testinin ağırlığı %50, temel matematik testinin ağırlığı %50’dir. Önlisans programlarında temel yeterlilik testi puanı (TYT puanı) esas alınmaktadır.

TYT puanı nasıl hesaplanır?
Önlisans programlarında temel yeterlilik testi puanı şu şekilde hesaplanmaktadır;
[Türkçe Testi (%50)] +[Temel Matematik Testi (%50)]
9 kasım tarihinde yapılan değişiklikle TYT sınavına 20 sosyal bilimler ve 20 fen bilimleri sorusu eklendi. En kısa zamanda yeni oranları yazacağız.


YKS PUANI NASIL HESAPLANIR?

Lisans programlarında ise sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanları esas alınmaktadır. Lisans programlarında Temel Yeterlilik Testi’nin bu 4 puan türüne etkisi %40 olacaktır.
SÖZEL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)]
SAYISAL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)]
EŞİT AĞIRLIK: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)]
DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]

Adayların bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 150’nin altında olan adayların herhangi bir yükseköğretim programını tercih etme hakkı bulunmayacaktır.

Temel Yeterlilik Testi Puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır. Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır.

YKS Puanınızı Hesaplamak İçin Tıklayın

2.oturum
Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak, sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır. Bu kapsam da, Milli Eğitim Bakanlığının müfredatıdır. İkinci oturum, Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir.

YKS 2.oturumda soru sayıları
40 adet Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1,
40 adet Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi),
40 adet Matematik
40 adet Fen Bilimleri sorularından oluşmak üzere dört test yer alacaktır.

2.oturumda testlerin ağırlığı
Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %50’dir.
Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı %50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı %50’dir.
Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı %50’dir.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Ayt de sozel de yanlisim cok olursa ben sayisalciyim sayisali etkilermi

  2. onlisans için tyt yeterli okul puanı aynen devam edecek 80 soru istersen cevaplarsın puan hesaplanması için barajı geçmek yeterli ona göre net yaparsan 80 soru olmasına gerek yok tarih ilk oturumda herkes için zorunlu puan eskisi gibi olacak 560 maksimum

  3. Böyle bir bilgiyi nerede okudunuz? Link atarsanız inceleyelim ancak böyle bir şeyin söz konusu olacağını düşünmüyorum.

  4. YÖKÜN AÇIKLAMASINDA SÖZEL PUANIN OLUŞMASI İÇİN İLGİLİ İKİ TESTTEN 80 SORU İŞARETLENMESİ GEREKİR DİYE KURAL KOYMUŞLAR ÖĞRENCİLER TÜM SORULARI İŞARETLEMEK ZORUNDAMI DIR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Bu kapanacak 7 saniye