Yüksek Lisans Nasıl Yapılır
Yüksek Lisans Nedir?
Özel veya vakıf fark etmeksizin herhangi bir üniversitede yüksek lisans yapmak için mutlaka herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Üniversitenin lisans bölümünden mezun olduktan sonra dilerseniz mezun olduğunuz bölümden, dilerseniz mezun olduğunuz bölümün dışında yüksek lisans için başvuru yaptığınız üniversitenin kabul ettiği herhangi bir bölümden yüksek lisans diğer adı ile master yapabilirsiniz.
Yüksek Lisans Başvuru Kriterleri
Yüksek lisans başvurularında ortalamanın kesinlikle 2.00 üstünde olması gerekir. Ayrıca bir üniversitenin yüksek lisans kısmına başvuru yapmak için mutlaka Ales (Ağırlıklı Lisans Üstü Eğitim Sınavı) puanı olması gerekecektir. Ancak bazı üniversiteler kendi kriterlerini koymaktadır. Bu kriterler örneğin, lisans otalamasının 2,50 veya 2,70 olması, Ales puanının alt tabanının 70 veya 80 olması ve YDS, TOEFL veya KPDS gibi yabancı dil puanlarından 40,50 veya 60 şartı konması gibi spesifik değerler isteyebilir. Tabi ki her üniversite dil puanı şart aramaz ancak ALES mutlaka gereklidir.
Yüksek Lisans Başvurularının Değerlendirilmesi
Yüksek lisans başvuruları sonrası bazı üniversiteler sadece ortaya çıkan puanlarla sıralama yaparak o sıralamaya giren öğrencileri kabul ederler. Örneğin Ales puanının %50 si, Dil puanının %15’i ve Lisans ortalamasının % 35’i gibi üniversitenin belirlediği yüzdeliklere göre ortaya çıkan toplam puan ile sıralamaya yapabilirler. Bazı üniversiteler ise puan sıralamasına ilave olarak mülakat yaparlar ve mülakat puanlarınızda ekleyerek yeni bir sıralama oluşturup diledikleri öğrencileri seçme şansına sahip olabilirler.
Yüksek Lisansa Başlama
Yüksek lisansa kayıt sonrası tıpkı lisans süreci gibi ders alma, derslere girme ve ders geçme kriterleri mevcuttur. Üniversitelerin ders geçme kriterleri, puanları ve sistemleri farklılık gösterir, Genellikle 1,5 yıl veya 3 dönem süren Yüksek lisansta ayrıca tez hazırlama gibi zorunlu dersler olmaktadır. Ancak tez hazırlama her bölümde veya üniversitede olmayabilir. Tez hazırlama, sunum ve kabul sonrası yüksek lisans diploması almaya hak kazanan öğrenci Doktora yapabilme şansına da sahip olur. Yüksek lisansta bölüm seçme noktasında sadece aynı bölüm değil farklı bölümlerde seçilebilir, örneğin lisans mühendislik mezunu bir kişi Sosyal Bilimler Enstitüsünden İşletme, iktisat, siyasal bilgiler gibi bölümleri seçebilir.