NotÜniversite

Zamanım Yetmiyor

Bu cümleyi sıkça kullanıyorsanız zamanınız yetmiyor değil, zamanınızı yönetemiyorsunuzdur. Çünkü 1 gün herkes için 24 saat, 1 hafta herkes için 7 gün diyerek yıla kadar sıralayabiliriz. Peki herkes için zaman aynıysa yetmeme durumunun sebebi nedir?
Öncelikle zamanı tanımakla başlayabiliriz. Zaman, yerine konması, geri döndürülmesi, depolanması ve satın alınması mümkün olmayan, bizim için oldukça değerli bir hazinedir. Sadece tüketilir. Bu noktada zaman ve hayat birbirine bağlıdır. Zamanımızı yönetebilirsek hayatımızı da yönetmiş ve yoluna koymuş oluruz bir nevi. Bu bağlamda zaman yönetimi çoğu zaman geçiştirilse de oldukça önemlidir. Zamanımızı yönetemezsek hayatımızı da heba etmiş oluruz ve sonunda elimizde verimsizlik ve başarısızlık kalır.

Zaman Yönetiminizi Kolaylaştıracak Öneriler
Öncelikle yapacağınız işleri önem sırasına koymalısınız. Bu sayede zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Zaman yönetiminde olmazsa olmaz bir diğer madde ise plan yapmaktır. Gün içerisinde yapacağınız işleri ve özellikle de tamamlayacağınız saatleri yazarak planınıza sadık kalırsanız zaman yönetimi konusunda epey yol kat etmiş olursunuz. Planınızdaki bir maddeyi tamamlamadan diğerine geçmemek de buradaki önemli noktalarda biri. Hazırlanan planlarda molaları atlamamak gerekiyor. Zamanında verilen etkili molalar dinlenmenizi ve programınıza daha sadık kalmanıza yardımcı olur.
Bu kadar plandan, programdan sonra atlamamamız gereken önemli noktalardan biri de esnekliktir. Evet yapılan planlara sadık kalmak zaman yönetimi açısından oldukça önemlidir ancak unutmamalıyız ki bizler robot değiliz. Bazı durumlarda göstereceğimiz esneklik programlardaki sert kırılmalardan kaçınmamızı sağlar. Mükemmeliyetçi olmamak ve kendini tanımak da zaman yönetimi konusunda önemlidir. Bu sayede yapacağınız programlar da gerçekçi olur. Son olarak değineceğimiz nokta ise yaptığınız programlarda işlerinize gerekenden daha kısa süreler vererek olması gereken zamandan erken bitirmeye çalışmak. Bir işe ne kadar uzun süre ayırırsanız onu yapmanız o sürece yayılacağından uzun saatler sonunda elinizde az sayıda bitmiş iş kalacaktır.
Diğer önemli nokta ise erken kalkmak. Erken kalkıp güne erken başlamak size işlerinizi yapacak daha uzun süreler verir. Sabah erken kalkmak gün içerisindeki dinçliğinizi de önemli ölçüde etkiler.

Zaman Yönetimi Konusunda Sıklıkla Yapılan Hatalar
Zaman yönetimine sonuç olarak bakmak yapılan başlıca hatalardan. Çünkü zamanı yönetmek bir sonuç değil bir süreçtir. Bu süreçte yapılan hatalar; otokontrol yetersizliği, plansızlık, aşırı sosyal olma, önceliklerini belirleyememe, stres şeklinde sıralanabilir.
Ertelemeyi de bu hataların arasına alabiliriz. Planlarınızı gerçekçi bir şekilde hazırlamanız bu sorunun çözümünde size oldukça yardımcı olacaktır.
Yapılan bir diğer hata ise kendine aşırı güvenme veya tam tersi kendine güveni olmamadır. Temelde zıt iki kavram da olsalar zaman yönetimi kısmında etkileri hemen hemen aynıdır. Yapılan bir işin zamanında yapılamaması, sarkması, ertelenmesi gibi sonuçları olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu